KAPTAN PAÅžA CAMÄ°Ä°



Cami, aynı isimle anılan semtte ve bu semtin, Kaptan Paşa Sokağı ile Aziz Mahmut Efendi Sokağı arasında ve set üzerindedir.


KAPTAN PAÅžA CAMÄ°Ä°

Cami, aynı isimle anılan semtte ve bu semtin, Kaptan PaÅŸa Sokağı ile Aziz Mahmut Efendi Sokağı arasında ve set üzerindedir. Üsküdar ve BoÄŸaziçi'ne bakan hakim bir durumu vardır. Her iki sokaÄŸa açılan avlu kapıları bulunmaktadı r. Aziz Mahmud Efendi Sokağı'na açılan kapısı nın sol tarafında Åžehzade Seyfeddin adına yaptı rılmış 1141 (1728-29) tarihli klâsik bir çeÅŸme vardır. Ä°ki taraşı, taÅŸ bir merdivenden üst avluya çıkılmaktadır. Tam karşıda, Kaptan PaÅŸa Sokağı'na açılan harpuÅŸtalı kesme taÅŸ avlu kapı sı bulunmaktadır.

Bu iki kapıda kitâbe yoktur. SaÄŸ tarafta, tek katlı ahÅŸap meÅŸruta binası ve onun yanında abdest muslukları mahalli yer almıştır. Sol tarafta ise, Kaptan PaÅŸa Camii vardır. Mabedin önünde, bugün ahÅŸap olan son cemaat yeri bulunmaktadır. Bunun sol tarafı, kesme taÅŸ duvarlı olup, klâsik demir parmaklıklı iki penceresi vardır. Planı kare ÅŸeklinde olan cami tek kubbelidir. Muntazam olmayan kefeki taşından yapılmış olup alt üst pencerelerden ışık alır. Üst pencerelerine camları renkli alçı ÅŸebekeler yerleÅŸtirilmiÅŸtir.

Alt pencereler klâsik demir parmaklı klı ve mermer sövelidir. Kapakları ahÅŸaptır. EteÄŸinde 16 penceresi bulunan ve üzeri kurÅŸun kaplı kubbe, sekiz yüzlü bir kasnaÄŸa oturtulmuÅŸtur. Bu kasnak, mabedin dört köÅŸesinden yarım kubbelerle desteklenmiÅŸtir. Kıble tarafı nda cami duvarına oturtulan kubbe kasnağı, kapı yönünde iki mermer sütuna bindirilmiÅŸtir. Mermer minberi zarif ve güzeldir. Yan korkulukları ÅŸebekelidir. Vaiz kürsüsü ahÅŸap, mihrabı ise alçı istalaktitlidir. Camiin içi, çiniler ve kalem iÅŸleri ile bezenmiÅŸtir.

Çiniler, Edirnekapı civarındaki Tekfur Sarayı'nda yapılmıştır. Yanmadan evvel tamamen çini kaplı olduÄŸu anlaşılan mabedin, bugün yalnız alt pencerelerinin üst hizasına kadar çini döÅŸelidir. Bunlar, XVIII. yüzyıl çinilerinin en güzel örnekleridir. Fakat pek çoÄŸu kaybolmuÅŸtur. Bugün yalnız alt bölmede çini görülmektedir.