Üsküdar Yeni Yüksektepe Derneği



Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, 1989 yılında kurulmuş, etkinliklerini kendi ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiren, kar amacı gütmeyen, siyasi ve dini bir nitelik taşımayan felsefi-kültürel bir harekettir. cadiye Mah. Makastar Sk. No:11, ÜSKÜDAR Tel: 0 216 342 48 48 Faks: 0 216 342 49 49


Üsküdar Yeni Yüksektepe Derneği

Yeni yüksektepe nedir:

Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür DerneÄŸi, 1989 yılında kurulmuÅŸ, etkinliklerini kendi ilkeleri doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtiren, kar  amacı gütmeyen, siyasi ve dini bir nitelik taşımayan felsefi-kültürel bir harekettir.

Dolayısıyla tüm faaliyetlerimiz üyelerimiz tarafından gönüllülük ilkesiyle gerçekleÅŸtirilmektedir.

Yeni Yüksektepe Kültür DerneÄŸi, kültürel, ekolojik, sosyal çalışmalar yapan gönüllü bir felsefi harekettir. KurulduÄŸu 1989 yılından beri ‘Daha iyi, güzel ve adil bir dünya’ vizyonu ile dünyayı bulduÄŸundan daha iyi bırakmak için çalışmalar yapar.

Ä°nsanlığın felsefi, kültürel ve hümanist deÄŸerleri üzerine kurulmuÅŸ olan organizasyon, kurulduÄŸu andan itibaren bireyin ve toplumun geliÅŸimi için binlerce kültürel, sosyal ve felsefi etkinlikler gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.

Yüksektepenin amaçları; tüm insanlığın zihinlerini meÅŸgul eden, toplumlara hedef olmuÅŸ ve insanları birleÅŸtiren ortak deÄŸerlerdir. GeçmiÅŸte ve günümüzde bu ortak deÄŸerleri kendine amaç edinmiÅŸ felsefi hareketlerin ruhunu kendinde taşımaktadır.

Yeni Yüksektepe Nedir?

“Yüksektepe” kelimesi her insanın içinde var olan manevi deÄŸerlerin bulunduÄŸu Yüksektepe’yi simgeler. Her Yüksektepeli kendini ve evreni yöneten yasaları araÅŸtıran ve bu doÄŸa yasalarına uygun bir hayat sürmeye çalışan bir filozof adayıdır ve bu nedenle de “Yeni” bir “Yüksektepe” dir.

“Yüksektepe” kelimesi her insanda varolan; kendini, yaÅŸamı ve onların yasalarını tanımak isteyen filozofu simgeler.

Yeni Yüksektepe geçmiÅŸteki benzer felsefe hareketleri gibi insanın kendi “Yüksektepe”si ile yani filozof kısmı ile tanışmasını amaçlar bu nedenle “Yeni” bir Yüksektepe’dir.

  • Kendimizi ve doÄŸayı tanımak için…
  • Duyguları, düÅŸünceyi ve eylemi uzlaÅŸtırmak için.
  • Kendi başına düÅŸünmek ve özgürce karar verebilmek için.
  • Bireysel ve toplumsal yaÅŸamı uyumlaÅŸtırmak için.
  • Bilgileri biriktirmek yerine, tecrübeleri herkesin iyiliÄŸi adına kullanmak için.
  • BencilliÄŸe karşı cömertliÄŸi anlamak ve yaÅŸamak için.
  • Çevremizdeki dünyaya, topluma yardım edebilmek ve yardımlaÅŸma bilincini geliÅŸtirmek için.
  • Sosyal, çevresel ve ekolojik konularda duyarlılığı geliÅŸtirmek ve çözümler yaratmak için.
  • Ayrımların karşısına bütünleÅŸme fikrini koyarak hoÅŸgörü, sevgi, anlayış, saygı gibi deÄŸerleri anlamak ve yaÅŸamak için.
  • Bir araÅŸtırmacı, yaÅŸamın bilinçli bir kaÅŸifi olabilmek için.
  • Tüm araÅŸtırmalarda önyargısız bir ÅŸekilde bütünsel bir bakışa sahip olabilmek için.
  • GeçmiÅŸi tanıyıp bugünü bilerek yaÅŸayarak geleceÄŸi bilinçli bir ÅŸekilde kurmak için.
  • Irkçılık, fanatizm gibi tüm aşırılıkların cehaletten geldiÄŸini bilip, cehaleti yenmek için.

 DAHA Ä°YÄ° BÄ°R Ä°NSAN, DAHA Ä°YÄ° BÄ°R DÜNYA, DAHA Ä°YÄ° BÄ°R YAÅžAM Ä°ÇÄ°N FELSEFE…

 

FELSEFE NEDÄ°R?

 

Philosophia yani “BilgeliÄŸe duyulan aÅŸk” anlamına gelen felsefe;

Bugün zihinsel bazı ipleri çözme ve baÄŸlama gibi spekülatif bir beyin jimnastiÄŸine indirgenmiÅŸ olsa da, “bilgelik”kavramının tanımı gereÄŸi teori ve pratiÄŸin el ele yürüdüÄŸü bir alandır.

Çünkü bilgelik doÄŸru bilginin doÄŸrultusunda, insanı ve toplumları erdemli ve iyi olana yönelten tecrübelere denk düÅŸer. Bu yönüyle felsefe sanıldığının tersine, yaÅŸama sanatı olarak düÅŸünce, duygu ve eylemin bir aradalığına vurgu yapar. Ä°nsanın kendini ve çevresini tanıması yoluyla yaÅŸam boyu öÄŸrenme çerçevesinde, felsefe çalışan veya filozof olan kiÅŸi öÄŸrendiklerini uygulayan, günümüz çevre ve insan sorunlarına duyarsız kalmayan, sorunların deÄŸil çözümün bir parçası olmayı seçen bir birey olacaktır.

Bu anlamda felsefe fil diÅŸi kulelerden aÅŸağıyı seyretmek deÄŸil, hümanist deÄŸerleri ve duyarlılığı yitirmeden, aÅŸk sebebiyle bilfiil çalışmak anlamına gelir.

ÇaÄŸlar boyunca “Klasik Tarz Felsefe Okulu GeleneÄŸi”nin de üzerinde durduÄŸu bu deÄŸerleri ve anlayışı örnek alan derneÄŸimiz; felsefenin bu gerçek anlamını AKTÄ°FFELSEFE sloganıyla ifade ediyor ve profesyonel gönüllülük bilinciyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi pek çok alandaki etkinliklerle hayata aktarıyor.

Ä°lkelerimiz:

1. BÜTÜNLEÅžMEK

Farklı inançlar, toplumlar ve sosyal durumlardaki insanların doÄŸa ve aktif-felsefi bir birlik ideali ile bütünleÅŸmelerini saÄŸlamak.

2. KARÅžILAÅžTIRMALI Ä°NCELEME

Felsefeler, bilimler, inançlar ve sanatların karşılaÅŸtırmalı incelemesiyle bütünsel bir bakış saÄŸlamak.

3. KENDÄ°NÄ° ve DOÄžAYI TANIMAK

Kendini ve doğayı tanımak. Bireysel kapasiteleri geliştirmek.

 

Yeni Yüksektepe, tüm etkinliklerini ilkeleri doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtirir.

Bu ilkeler, insanlığa ait olan tüm araçlar içinde bütünsel bir bakış saÄŸlamak yoluyla insanın kendini ve doÄŸayı tanımasına, kendini, içindeki filozofu uyandırıp dış kategorilerinden bağımsız algılayarak tüm insanların büyük bir ailenin üyeleri gibi kardeÅŸ olduÄŸu bilinciyle hareket etmesine yardım eder.

Ä°lkelerimiz Evrenseldir ve Tüm Ä°nsanlığın Mirasıdır