Üsküdar Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
Ülkemizde kadınların yüzde 13.45’ i okuma yazma bilmiyor. Ancak yüzde 26’sı ekonomik yaşama katılıyor. (kaynak:TÜİK2010, OECD 2010) Adres: İhsaniye Mah. Ethempaşa Sok Gültekin Apt. No: 11/1 Üsküdar / İSTANBUL Tel: 0216 391 47 70 Fax: 0216 391 29 06 E-Posta: uskudar@cydd.org.tr
Üsküdar Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
Amacımız |
ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi, Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliÅŸtirmek, çaÄŸdaÅŸ eÄŸitim yoluyla çaÄŸdaÅŸ insan ve çaÄŸdaÅŸ topluma ulaÅŸmak amacını güden ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi, ülkenin “çaÄŸdaÅŸ uygarlık düzeyinin üzerine çıkması” ülküsü için bilgi, beceri ve deneyim birikimiyle, gönüllü çalışan bir sivil toplum örgütüdür. ÇaÄŸdaÅŸ toplum ve çaÄŸdaÅŸ birey için - evrensel çocuk, kadın ve insan haklarına saygılı, demokratik, laik bir toplum ve sosyal hukuk devleti düzeninin gerçekleÅŸtirilmesi, korunması ve geliÅŸtirilmesi; - bireylerin hukuksal, siyasal, ekonomik, kültürel, toplumsal, fiziksel konumunun geliÅŸtirilmesi, tüm insan hakları ve özgürlüklerinden yararlanmalarının saÄŸlanması; - toplumda çevre sorunları ve kültürel mirasımızla ilgili duyarlılığın arttırılması ve çevre bilincinin yerleÅŸtirilmesi öncelik taşır. Ä°lkelerimiz : - Sorunların deÄŸil, çözümün bir parçası olmak: ÇYDD’nin amacı, ülke sorunlarının çözümüne yönelik somut projeler oluÅŸturarak toplumun kalkınmasına katkıda bulunmaktır. - Resmi ve özel kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapmak: ÇYDD, amacı doÄŸrultusundaki projelerini, profesyonel çalışanları, gönüllüleri, ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi içinde gerçekleÅŸtirir. - Partiler üstü konumunu korumak: ÇYDD, amacı doÄŸrultusundaki çalışmaları,partiler üstü konumunu korumaya özen gösterir. |
EÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸine katkıda bulunmak için bugüne kadar bireysel ve kurumsal bağışçıların desteÄŸiyle yapılan ve Milli EÄŸitim Bakanlığı’na devredilen okul ve yurtlar:
- 36 kız yurdu
- 1 üniversite eÄŸitim birimi
- 1 lise
- 24 ilköÄŸretim okulu
- 30 köy okulu ve öÄŸretmen lojmanı
- 41 derslik (Marmara deprem bölgesine )
- 5 anaokulu
MEB 2011 istatistiklerine göre, 4 – 5 yaÅŸ grubu çocukların %43.1’inin okul öncesi eÄŸitime ulaÅŸabildiÄŸi ülkemizde, 1997 yılından beri “Anasınıfları ve Oyun Parkları Projesi” kapsamında bireysel ve kurumsal bağışçıların desteÄŸiyle, 751 anasınıfı donanımı, 555 oyun parkı yaptık ve Milli EÄŸitim Bakanlığı’na devrettik.
Gereksinim olan bölgelerde bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi (ÇYDD), ülkenin “çaÄŸdaÅŸ uygarlık düzeyine ulaÅŸması ” ülküsü için bilgi, beceri ve deneyimlerini bir araya getiren gönüllüler tarafından 1989 yılında kurulan bir sivil toplum örgütüdür. ÇYDD’nin amacı Atatürk’ün ilke ve devrimleri ile kazanılan hakları korumak ve çaÄŸdaÅŸ düzeyde bir eÄŸitim ile çaÄŸdaÅŸ birey ve topluma ulaÅŸmaktır. ÇYDD, dernek tüzüÄŸünde de belirtilen bu kuruluÅŸ amacını gerçekleÅŸtirebilmek için 1989’dan bu yana, büyük bir kararlılık ve baÄŸlılık ile çalışmaktadır.
ÇaÄŸdaÅŸ uygarlık düzeyine ulaÅŸmanın baÅŸ koÅŸulunun bütün yurttaÅŸların iyi bir eÄŸitim almasından geçtiÄŸine inanan ÇYDD, çalışma alanı olarak kendisine eÄŸitimi seçti. Çocukların, gençlerin, kadınların eÄŸitimini öne çıkaran ÇYDD, yoksulluk nedeniyle okula gidemeyen çocuk ve gençlerin eÄŸitim haklarını kullanabilmesini saÄŸlamak için burs projeleri geliÅŸtirdi. Gönüllü eÄŸitimcileri aracılığıyla yetiÅŸkinlere yönelik okuma- yazma projeleri ve baÅŸka eÄŸitim programları geliÅŸtirdi.
Bu çalışmalar sırasında okulların, dersliklerin, yurtların sayıca yetersiz olduÄŸunu saptayan ÇYDD, çeÅŸitli kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak okullar, derslikler, yurtlar, kütüphaneler yaptırmaya baÅŸladı. EÄŸitim ortamlarını iyileÅŸtirmek için de onarımdan malzeme alımına kadar çok çeÅŸitli desteÄŸini sürdürmektedir.
ÇYDD, sorunun deÄŸil çözümün bir parçası olmayı amaçlamakta ve ülkedeki sorunların çözülmesine katkıda bulunmak için yurttaÅŸlara sorunları anlatmakta, herkesi bu sorunların çözümü için bir araya getirmeye çalışmaktadır. ÇYDD, ülkenin özellikle eÄŸitim alanındaki problemlerini çözmeye odaklanan projeler geliÅŸtirerek toplumun geliÅŸmesine katkıda bulunmaktadır.
DerneÄŸimiz, etkinliklerini, 27’si Ä°stanbul’da olmak üzere, Anadolu’nun çeÅŸitli yörelerinde kurulan 99 ÅŸubesi ile sürdürmektedir. DerneÄŸin 14 bin üyesi bulunmaktadır.
DerneÄŸin gelirleri, bireysel destekçilerden ve Türkiye’de hizmet veren küçük veya büyük ÅŸirketlerden gelen yardımlardan oluÅŸmaktadır. ÇYDD; toplumda açıksözlülüÄŸü, dürüstlüÄŸü ve titizliÄŸi ile tanınmaktadır. DerneÄŸimiz, hesaplarını bağımsız bir denetleme ÅŸirketine üç ayda bir denetletmekte, ayrıca ilgili devlet kuruluÅŸları da derneÄŸimizi düzenli olarak denetlemektedir.
Åžu anda ÇYDD çoÄŸu birbiri ile ilgili olan yaklaşık 40 proje yürütmektedir.
21 Åžubat 1989: ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi kuruldu.
25 Åžubat 1989: Görev bölümü yapılarak Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Aysel EkÅŸi, 2. BaÅŸkan Prof. Dr. Türkan Saylan, üyeler Prof. Dr. Aysel Çelikel, Prof. Dr. Necla Arat, Dr. Tüten Ang ve Birnur Özümert’ten oluÅŸan geçici Yönetim Kurulu göreve baÅŸladı.
3 Mart 1989, ilk panel: ÖÄŸretim BirliÄŸi Paneli, “Türkiye’de Laik ÖÄŸretime GeçiÅŸin Önemi” konulu, Altan Öymen tarafından yönetilen panelin konuÅŸmacıları Prof. Dr. Aysel Çelikel, Prof. Dr. Necla Arat, Dr. Tüten Ang ve Fahriye Çelikkanat'tı.
3 Mart 1989, ilk kitapçık: “Türkiye’de Laik ÖÄŸretime GeçiÅŸ” panelinin konuÅŸma metinleri 2000 adet çoÄŸaltıldı.
13 Mart 1989, ilk imza kampanyası: CumhurbaÅŸkanı Kenan Evren’e, laikliÄŸin tehdit altında olmasından duyulan endiÅŸeyi dile getirmek için toplanan 3700 imzalı mektup yollandı.
11 Nisan 1989, ilk yürüyüÅŸ: Kadın derneklerinin katılımıyla, yaklaşık 2000 kiÅŸiyle Cumhuriyet Tarihinin ilk “laikliÄŸe saygı” yürüyüÅŸü yapıldı.
20 Nisan 1989, ilk kınama telgrafı: Kız ve erkek öÄŸrencilerin ayrı otobüslere binmesini isteyen Konya Belediye BaÅŸkanına çekildi.
4 Ekim 1989, ilk konferans: “Kadın ve Siyasal Haklar” konulu konferans, Prof. Dr. Necla Arat tarafından verildi.
1-25 Kasım 1989 ÇYDD’ye saldırı: Basın Müzesinde “Gelenek, Ä°nanç ve Simge Açısından Kadın BaÅŸları” konulu fotoÄŸraf sergisine 10 Kasım 1989 günü fanatik dinci gruplar saldırdı, fotoÄŸraflar tahrip edildi. (Serginin açılışında Prof. Nermin Abadan Unat ve Sabiha TansuÄŸ “Siyasal Simge Olarak BaÅŸörtüsü” ve “Geleneksel Anadolu BaÅŸları” konulu birer konuÅŸma yapmışlardı.)
5-6 Aralık 1989, ilk seminer: Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 55. yıldönümünde “Kadının Siyasal YaÅŸama ve Karar Mekanizmalarına Katılımı” konulu iki günlük seminer yapıldı.
1989, ilk ve tek amblem yarışması: ÇYDD amblemi için açılan yarışmayı, üniversite öÄŸrencisi Sedat KarakuÅŸ kazandı.
1989, ilk kitap: Yaratıcı EÄŸitim Yolunda ÇaÄŸdaÅŸ EÄŸitim adlı kitap yayımlandı.
1989, ilk raporlar: Ä°lk ve ortaöÄŸretim ders kitaplarının incelenmesinde ortaya çıkan ve çaÄŸdaÅŸ eÄŸitimle baÄŸdaÅŸmayan kavramları, buna göre gerekli çerçeve programları ve öneri paketlerini içeren rapor Milli EÄŸitim Bakanına; laiklik ve din istismarı konusundaki endiÅŸe ve duyarlılıkları dile getiren rapor; Milli EÄŸitim Bakanı, Ana Muhalefet Partisi BaÅŸkanı ve Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanına ulaÅŸtırıldı.
16 Haziran 1990: Genel Kurul toplantısı yapıldı.
19 Haziran 1990: Prof. Dr. Türkan Saylan Genel BaÅŸkan seçildi.
19 Aralık 1990: Ä°lk ÅŸube olan Ankara Åžubesi açıldı.
1990, kız öÄŸrencilere burs: Ä°stanbul Üniversitesi Kadın Sorunları AraÅŸtırma Merkezi denetiminde, kırsal kesimde okuyan 12 kız öÄŸrenciye burs verilmeye baÅŸlandı.
16 Mart 1992, ulusal afete destek: Erzincan depremzedelerine 1.000.000 TL’lik katkıda bulunuldu.
06 Haziran1994, ÅŸube sayısı 41: Hedef Türkiye’de her ilde, Ä°stanbul’da da 33 ilçede ÅŸube açmaktı.
26 Åžubat 1994, alınan ilk ödül: ÇYDD’ye laiklik konusundaki çalışmaları nedeniyle Orhan Apaydın Demokrasi ve Barış Vakfı Ödülü verildi.
29 Mart 1995: Fazıl Say Türkiye’deki ilk konserinin gelirini ÇYDD’ ye bağışladı.
1995, HEM Projesi baÅŸladı: BeÅŸiktaÅŸ Åžubesinin eÅŸgüdümünde, Milli EÄŸitim Bakanlığı ve Singer’le iÅŸbirliÄŸi içinde Türkiye’nin 249 bölgesindeki Halk EÄŸitim Merkezlerinde kurs alan kadınlara özel bir eÄŸitim programı uygulandı. Hedefi “1,5 milyon kadın” olan programda, kadınlara kadın saÄŸlığı, çocuk saÄŸlığı ve eÄŸitimi, çevre, yurttaÅŸlık bilinci, kadın sorunları, hukuk konularında eÄŸitim verildi.
1995, TÜRKÇAÄž Vakfı kuruldu: DerneÄŸimizin, bugünkü adı ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme Vakfı (ÇYDV) olan, yan kuruluÅŸu çalışmalarına baÅŸladı.
1995, “Vakıf Evi” alındı: Felsefeci Hüseyin Batuhan’ın deÄŸerli katkıları ile ÅžiÅŸhane Åžimal Sokakta beÅŸ katlı bina alındı, onarıldı ve “Genel Merkez” binası olarak kullanılmaya baÅŸlandı.
19Ekim1996: Åžube sayısı 55’e ulaÅŸtı.
6 Åžubat 1996, ilk ÇYDD Ä°lköÄŸretim Okulu: Kâğıthane Åžubesi tarafından açılan Ferit Aysan ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸam Ä°lköÄŸretim Okulu, 800 öÄŸrenciyle hizmet vermeye baÅŸladı.
13 Åžubat 1996, okullara kitap, kitaplık: TÜYAP sırasında saÄŸlanan kitaplarla Batman’da bir kitaplık yapıldı. Ä°stanbul/Halkalı MalkoçoÄŸlu Ä°lköÄŸretim Okulu, Tunceli, Digor, Ulukışla, Ä°dil ve Batman’a toplam 75 koli kitap gönderildi.
1996, “Polis EÄŸitimi Projesi” baÅŸladı: Emniyet teÅŸkilatı ve mülki amirlere yönelik “insan hakları eÄŸitimi” projesi Florya Åžükrü Balcı Polis EÄŸitim Merkezi’nde baÅŸladı.
1996, ilk kız öÄŸrenci yurdu: Ä°zmit Åžubesi, biri belediyeye diÄŸeri üniversiteye ait iki binayı, kız ve erkek öÄŸrenci yurduna dönüÅŸtürüp hizmete açtı. 80 kız, 320 erkek öÄŸrenci bu yurtlarda barındı.
13 Mart 1997: İlk şubeler toplantısı yapıldı.
4 Eylül 1997: Denetlemeler sonunda derneÄŸimize “kamu yararına dernek” unvanı verildi.
3 Kasım 1997, ÇYDD Lisesi açıldı: Atatürk ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸam Çok Programlı Lisesi, 525 öÄŸrenciye hizmet vermeye baÅŸladı.
1997, ilk “Gençlik Kurultayı”: “Gençlik Platformu” adıyla bir araya gelen gençler, Ankara ve Kocaeli’nde baÅŸarılı iki kurultay gerçekleÅŸtirdi.
1997, ilk “Gençlik BroÅŸürü”: Ä°stanbul’da birkaç gencin gayretiyle rehber kitapçık hazırlanıp üniversite kayıtları sırasında öÄŸrencilere dağıtıldı.
1997, “Denizyıldızı” projesi: 20 öÄŸrenciyle Genel Merkezde “Denizyıldızı” eÄŸitim projesi baÅŸladı.
10- 12 Ekim 1997, “Bizim Ä°dil” Festivali: Şırnak’ın Ä°dil ilçesinde, Ä°dil’in geliÅŸim ve kalkınmasını da amaçlayan ilk ÅŸenlik düzenlendi.
1997, “Fatih Toplum Merkezi”: Büyük kentlere göçle gelen ailelere eÄŸitim ve sosyal destek verilmek üzere ilk toplum merkezi açıldı.
21-22 Åžubat 1998, yeniden yapılanma: Antalya’da yapılan ikinci ÅŸubeler toplantısında kurumsallaÅŸma çalışmaları baÅŸladı.
30-31 Mayıs 1998, MÄ°A Sempozyumu: Ä°stanbul’da “Kırsal Alan Kalkınmasında Sivil Toplum KuruluÅŸlarının Rolü” konulu sempozyuma DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu’dan bir vali, üç vali yardımcısı ve 22 kaymakam katıldı.
04 Temmuz 1998, OlaÄŸanüstü Genel Kurul: Kongrede “merkez üyeliÄŸi” statüsünün kaldırıldığı ve 2000’e yakın üyenin ÅŸubelere devredildiÄŸi tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıldı.
1998, okul öncesi eÄŸitiminin yaygınlaÅŸtırılması: AÇEV ile birlikte ilköÄŸretim okullarına anasınıfı oluÅŸturulması konusunda MEB’e baÅŸvuruda bulunuldu. Yapılan çalışmalar sonucunda MEB, her okula bir anasınıfı açılması genelgesini yayımladı.
1998, “Tunceli’de Bir Kızım Var, ÖÄŸretmen Olacak” projesi: Siirt Pervari Kaymakamının ÇYDD’ye baÅŸvurusu ile 17 kız öÄŸrenciye burs verilmeye baÅŸlandı. Proje, Tunceli’de öÄŸretmen olmak isteyen 192 kız öÄŸrenciye 100 milyon TL’lik eÄŸitim desteÄŸi verilerek sürdürüldü.
29 Ocak- 6 Åžubat 1999, “Ä°dil Lisesi Ä°stanbul’da” projesi: ÇYDD Bakırköy Åžubesi, Ä°dil Lisesi son sınıf öÄŸrencilerini, üniversite sınavına hazırlık programı için Ä°stanbul’a getirdi.
12 Nisan 1999, mültecilere destek: Kırklareli’nde ziyaret edilerek Kosovalı mültecilere malzeme desteÄŸi yapıldı, moral destek verildi.
15-30 Haziran 1999 AÄŸustos, “Köy- Kent GençliÄŸi El ele” projesi: Üniversite öÄŸrencileriyle birlikte Posof ve Hilvan’da kültür ve eÄŸitim programı uygulandı.
1999, Mavi Kitap: ÇYDD tarafından hazırlanan eÄŸitim kitabı, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel MüdürlüÄŸü tarafından 3000 adet basılarak kadın eÄŸitimi programına katılanlara dağıtıldı.
aÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi, Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliÅŸtirmek, çaÄŸdaÅŸ eÄŸitim yoluyla çaÄŸdaÅŸ insan ve çaÄŸdaÅŸ topluma ulaÅŸmak amacını güden ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi, ülkenin “çaÄŸdaÅŸ uygarlık düzeyinin üzerine çıkması” ülküsü için bilgi, beceri ve deneyim birikimiyle, gönüllü çalışan bir sivil toplum örgütüdür.
ÇaÄŸdaÅŸ toplum ve çaÄŸdaÅŸ birey için
- evrensel çocuk, kadın ve insan haklarına saygılı, demokratik, laik bir toplum ve sosyal hukuk devleti düzeninin gerçekleÅŸtirilmesi, korunması ve geliÅŸtirilmesi;
- bireylerin hukuksal, siyasal, ekonomik, kültürel, toplumsal, fiziksel konumunun geliÅŸtirilmesi, tüm insan hakları ve özgürlüklerinden yararlanmalarının saÄŸlanması;
- toplumda çevre sorunları ve kültürel mirasımızla ilgili duyarlılığın arttırılması ve çevre bilincinin yerleÅŸtirilmesi
öncelik taşır.
Ä°lkelerimiz :
- Sorunların deÄŸil, çözümün bir parçası olmak: ÇYDD’nin amacı, ülke sorunlarının çözümüne yönelik somut projeler oluÅŸturarak toplumun kalkınmasına katkıda bulunmaktır.
- Resmi ve özel kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapmak: ÇYDD, amacı doÄŸrultusundaki projelerini, profesyonel çalışanları, gönüllüleri, ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi içinde gerçekleÅŸtirir.
- Partiler üstü konumunu korumak: ÇYDD, amacı doÄŸrultusundaki çalışmaları,partiler üstü konumunu korumaya özen gösterir.
YORUMLAR