Üsküdar Üniversitesi I.Ulusal Otizm Günleri’ne ev sahipliği yaptı
Üsküdar Üniversitesi I.Ulusal Otizm Günleri’ne ev sahipliği yaptı
Üsküdar Üniversitesi I.Ulusal Otizm Günleri’ne ev sahipliği yaptı
Üsküdar Üniversitesi I.Ulusal Otizm Günleri’ne ev sahipliÄŸi yaptı
Otizm Federasyonu ile eÄŸitim veren Üsküdar Üniversitesi iÅŸbirliÄŸinde I. Ulusal Otizm Günleri gerçekleÅŸtirildi.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Otizm Federasyonu BaÅŸkanı Veysel Åžahin, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Zelka, Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve YaÅŸlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi'nin açılışını yaptığı I. Ulusal Otizm Günleri'nin konuÅŸmacıları arasında Prof.Dr. Yankı Yazgan, TuÄŸba Altıntop, DoÄŸuÅŸ gibi ünlü isimler de yer aldı.
Konusunda uzman akademisyenlerin ve yöneticilerin konuÅŸmacı olarak katıldığı panel, öÄŸleden önce ve sonra olmak üzere iki ayrı oturumla gerçekleÅŸti. Panelde; "Hukukta Özel EÄŸitim", "Otizmde Beslenme", "Otizmde Ailelerin Sorunları", "Otizmde Özel EÄŸitim" ve "Materyalleri, Otizm ve Spor" gibi konular ele alındı.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü-Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan gerçekleÅŸtirdiÄŸi açılış konuÅŸmasında devletin dezavantajlı vatandaÅŸlarına da sahip çıktığını göstermesi gerektiÄŸini kaydederek, "Devlet dezavantajlı bireyler için yapacağı çalışmalarla sosyal anlamda toplumsal sadakati saÄŸlayabilir. Otizmin psikolojik ve psikiyatrik tedaviler anlamında da eÄŸitime dahil edilmesi gereken süreçleri vardır" dedi.
Otizm Federasyonu BaÅŸkanı Veysel Åžahin de, çocuÄŸunun hastalığını Amerika'dayken öÄŸrendiÄŸini belirterek, bu durumun kendisini çok üzdüÄŸünü ama gerçekle yüzleÅŸmek ve sorumluluk almak gerektiÄŸini vurguladı. Åžahin, "bu sorumluluk duygusunu yerine getirmenin en kolay ve en doÄŸru yolu ise sivil toplum kuruluÅŸlarında rol almak. En geliÅŸmiÅŸ ülkelerde de bu tarz vakalarda devlet, üniversite ve STK iÅŸbirlikleri sayesinde çözüm üretilebiliyor. Türkiye'de de bir federasyon çatısı altında otizm hastası bireyler ve aileleri için pek çok dernek bir araya geldik. Bu hem aramızdaki dayanışmayı artırıyor hem de yeni geliÅŸmeleri yakından takip ederek birbirimizle paylaÅŸmamızı saÄŸlıyor" diye konuÅŸtu.
DoÄŸuÅŸ'tan Konser Müjdesi
ÖÄŸleden sonraki oturumlarda söz alan Åžarkıcı DoÄŸuÅŸ bugüne kadar engelli bireyler adına elinden geleni yaptığını kaydederek, yut içinde ve yurt dışında pek çok konseri engelli bireyler için gerçekleÅŸtirdiÄŸinin altını çizdi. KonuÅŸmasında engelliler için yapabileceÄŸi çalışmalardan bahseden DoÄŸuÅŸ, otizmlilere konser müjdesini de ÅŸu sözlerle verdi; "I.Otizm Günleri sayesinde de otizm konusunda ne kadar az ÅŸey bildiÄŸimi fark ettim. Bu anlamda hepinize teÅŸekkür ederim. 13 Nisan'da gerçekleÅŸtireceÄŸim konserimi otizm federasyonu yararına yapacağım. Hepinizi bu konsere beklerim."
Son olarak konuÅŸmasını yapmak üzere söz alan ünlü Psikiyatr Prof. Dr. Yankı Yazgan'da konuÅŸmasında otizmli ailelerin birliÄŸinin önemine deÄŸindi. Otizmin verdiÄŸi çaresizlik hissinden kurtulmanın yolunun sivil toplum kuruluÅŸları aracılığıyla bir araya gelmek olduÄŸunu ifade eden Yazgan, otizmin diÄŸer hastalıkları gibi belli kural ve tedavilerinin olmadığını, bulunan her yöntemin farklı özelliklerdeki bireylerde farklı reaksiyon gösterdiÄŸini hatırlatarak, ailelere "bilimin sınırlı olduÄŸu durumlarda sınırları siz aÅŸacaksınız diye seslendi."
YORUMLAR