Adres: Selvilik Cd. No: 71 Tel: 0216 310 94 44



Ä°stanbul’da Üsküdar’ın sahil mahallesidir. Üsküdar merkezden FıstıkaÄŸacı’na giderken Selman-i Pak Caddesi’nin (Cumhuriyet Caddesi) sol tarafında kalır. Tarihi mezarlığıyla bilinen Åžeyh Mustafa Devati Camii’nin arkasında kalır. Fethi PaÅŸa Korusu ve ünlü müzik adamı Ahmet Ertegün’ün de defnedildiÄŸi Ä°stanbul kültür varlığı Özbekler Tekkesi de Sultantepe Mahallesi’ndedir.
Sultantepe Mahallesi nerede?

Sultantepe, Ä°stanbul'un Anadolu yakasında, Üsküdar'a baÄŸlı mahallelerden biridir. Mahalle Marmara Denizi kıyılarında yer almaktadır.

Sultantepe Mahallesi’nin batısında ve kuzeyinde Ä°stanbul BoÄŸazı ve Kuzguncuk Mahallesi, doÄŸusunda Ä°cadiye Mahallesi ve Selamiali Mahallesi, güneyinde Mimar Sinan Mahallesi yer alır. 

Sultantepe Mahallesi’nde neler var?

FethipaÅŸa Korusu, Özbekler Tekkesi, Üsküdar Ticaret Meslek Lisesi, Sultantepe Ä°lkokulu, Halide Edip Adıvar Lisesi ile Abdi Efendi Camii, Åžeyh Mustafa Devati Camii, Hacı Hesna Hatun Camii, Müderris Abdülbaki Camii, Åžeyh Mehmet Efendi Camii, Sultantepe Mahallesi’ndedir. 

PaÅŸalimanı Caddesi ve Yenidünya Sokaktaki apartmanlar mükemmel BoÄŸaz manzarasına sahiptir. Panaromik manzara Topkapı Sarayı ve tarihi yarımadadan BoÄŸaziçi Köprüsü’nü kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸ bir açı sunmaktadır. Ä°stanbul ve Ä°zmir’in birçok ünlü ve tanınmış ailesi burada oturmaktadır.

Sultantepe Mahallesi’nin özellikleri nelerdir?

Tarihî Sultantepe semti, Üsküdar'ın merkezini yukarıdan gören bir tepe üzerinde kurulmuÅŸ olup bir kent meydanı çevresinde biçimlenmiÅŸtir. Üsküdar belediyesi tarafından yeniden yapılandırılan mahalle sınırları nedeniyle bugün mevcut olmayan Hacı Hesna Hatun mahallesinin yaklaşık olarak tamamı, yine günümüzde mevcut olmayan SelmanaÄŸa mahalesinin bir bölümü ve daha önceden Ä°cadiye ile Kuzguncuk mahalleleri sınırları içinde olan bazı cadde ve sokaklar da, Sultantepe sınırları içinde kalmaktadır.

Bizans Ä°mparatorluÄŸu döneminde bölgede, mermer sütunlu bir yapının olduÄŸu bilinmektedir. Kilise olduÄŸu sanılan yapı semtin üstünde kurulu olduÄŸu tepenin en üstünde yer alıyordu.

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu dönemindeyse, bazı kaynaklara göre Sultantepe'ye, Kanuni Sultan Süleyman'ın sarayında bir kadın yerleÅŸmiÅŸti. Kızı Mihrimah Sultan'ın dadısı olan Hacı Hesna Hatun, Mihrimah Sultan büyüyünce emekliye ayrılmış; Mihrimah'tan daima Sultan'ın sarayını görebileceÄŸi bir ev istemiÅŸti. Rivayete göre Mihrimah Sultan da Hesna Hatun'a burada bir konut yaptırmak suretiyle onu Sultantepe'ye yerleÅŸtirmiÅŸti. Bir baÅŸka kaynakta ise Mihrimah Sultan'ın verem hastalından ötürü hekimler tarafından havası temiz bir yer olan Sultantepe'ye gönderildiÄŸi yazılıdır. Bu kaynakta Hacı Hesna Hatun'un Mihrimah Sultana eÅŸlik ettiÄŸi ve burada kendi adına bir cami yaptırdığı da söylenmektedir. MaÄŸazalar ve ticaret hayatı ise mahallenin güneyindeki Selmani Pak Caddesi'yle mahallenin merkezindeki meydan çevresinde yoÄŸunlaÅŸmıştır

Mahalledeki camiler arasında Hacı Hesna Hatun tarafından ilk olarak 1500'lü yıllarda yaptırılıp, 1900'lerde yeniden yaptırılan ve 1957'de esaslı bir onarım gören Hacı Hesna Hatun Camii; 1644'de yapılığı, 1875'de onarım gören Bakî Efendi Camii; 1730 yılında yapılan Mirzazade Camii sayılabilir.

Mahallenin kuzey bölümlerini ise Fethi PaÅŸa Korusu kaplar. Bu koru hem ilçenin hatta tüm Anadolu yakasının en büyük korularındandır.

Sultantepe Mahallesi’ndeki Özbekler Tekkesi’nin önemi nedir?

Mahalledeki tarihî öneme sahip en önemli yapılardan biri de Özbekler Tekkesi'dir. Ä°lk olarak 1750'li yıllarda Orta Asya'dan gelen derviÅŸlerin çadırlarını kurdukları yerde inÅŸa edilmiÅŸir. Özbekler Tekkesi NakÅŸibendi inanışına tâbiydi. Tekke 1844'te büyük bir onarım görmüÅŸtür. Zaman içinde farklı amaçlar için de kullanıldığı olmuÅŸtur. Türk KurtuluÅŸ Savaşı sırasında Karakol Cemiyeti mensupları tarafından gizli toplantı merkezi, hastane ve silah deposu olarak hizmet vermiÅŸtir. Tekkenin kuzeydoÄŸusunda müritlerin gömüldüÄŸü bir de mezarlık vardır. Burada gömülü olan kiÅŸiler arasında Münir Ertegün, Nesuhi Ertegün ve Ahmet Ertegün de yer alır.

Sultantepe’deki cadde ve sokakların adları nelerdir?

Sultantepe Mahallesi Yeni Sokak Listesi: 

BALÇIK SOKAÄžI, BARIÅžIK SOKAÄžI, CEMALETTÄ°NPAÅžA SOKAÄžI, CUMHURÄ°YET CADDESÄ°, DAVUTPAÅžA SOKAÄžI, ELMASÇI SOKAÄžI, GÜL SOKAÄžI, HACI HESNA HATUN CAMÄ°Ä° SOKAÄžI, HACI HESNA HATUN KUYU SOKAÄžI, HIZAL SOKAÄžI, HÜSEYÄ°N BAYKARA SOKAÄžI, KAFTAN SOKAÄžI, KARGAZARÄ°FE SOKAÄžI, KURÅžUNLU MEDRESE SOKAÄžI, KÄ°RÄ°ÅžÇÄ° SOKAÄžI, MENZÄ°L SOKAÄžI, MÜNÄ°R ERTEGÜN SOKAÄžI, MÄ°NYATÜR SOKAÄžI, NACAK SOKAÄžI, ORAN SOKAÄžI, OSMAN DEDE SOKAÄžI, PAÅžALÄ°MANI CADDESÄ°, SELMANAÄžA 1.ÇEÅžME ÇIKMAZI, SELMANAÄžA 2.ÇEÅžME ÇIKMAZI, SELMANAÄžA BOSTANI SOKAÄžI, SELMANAÄžA SOKAÄžI, SELMANAÄžA ÇEÅžMESÄ° SOKAÄžI, SELMANI PAK CADDESÄ°, SELVÄ°LÄ°K CADDESÄ°, SUSUZBAÄž SOKAÄžI, TEMBEL HACI MEHMET SOKAÄžI, YAPMABEBEK SOKAÄžI, YEDEKÇÄ° ÇIKMAZI, YENÄ°DÜNYA SOKAÄžI, YEŞİLADA SOKAÄžI, YEŞİLBAÅž BAYIRI SOKAÄžI, ÖZBEKLER TEKKESÄ° SOKAÄžI, Ä°MAM HÜSNÜ SOKAÄžI, Ä°MAM HÜSNÜ ÇIKMAZI, ÅžEYH CAMÄ°Ä° SOKAÄžI ve ÅžEYH YOKUÅžU SOKAÄžI…

Sultantepe Mahallesi posta kodu kaçtır?

Sultantepe Mahallesi’nin posta kodu ÅŸöyledir; 34664

Sultantepe Mahallesi Muhtarlığı iletiÅŸim bilgileri nelerdir? 

Adres: Selvilik Cd. No: 71
Tel: 0216 310 94 44

emlek ansiklopedisinden .....