Türkiye Eğtim Gönülleri Vakfı



Acıbadem Cad. Rauf Paşa Hanı Sokak No: 42 34660 Acıbadem / İstanbul Tel : 0 216 290 70 00 Fax : 0 216 492 32 33 E-mail : tegv@tegv.org


Türkiye Eğtim Gönülleri Vakfı

KuruluÅŸ Hikayemiz

Türkiye EÄŸitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), baÅŸta Suna Kıraç olmak üzere, eÄŸitimin her ÅŸeyin başı olduÄŸuna yürekten inanan bir grup sanayici, yönetici ve akademisyenin giriÅŸimi ile "devlet tarafından verilen temel eÄŸitime destek olmak" amacıyla 23 Ocak 1995 tarihinde kuruldu.

TEGV, bugün ülkemizin karşı karşıya bulunduÄŸu birçok sorunun temelinde eÄŸitim yetersizliÄŸinin bulunduÄŸu, bu sorunu çözmeden çaÄŸdaÅŸ uygarlık seviyesine ulaşılmasının mümkün olmayacağı inancı ve buna katkıda bulunmak azmi ve arzusu etrafında birleÅŸen 55 kiÅŸilik bir mütevelli heyetiyle kuruldu.

İlköÄŸretim çağındaki çocuklara "okul dışı eÄŸitim desteÄŸi" vermeye odaklanan TEGV, yıllar içinde Türkiye'nin eÄŸitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluÅŸu oldu. TEGV 2009 yılında Bakanlar Kurulu tarafından "izin almadan yardım toplama" hakkına sahip vakıflardan biri olarak tanındı.

VaroluÅŸ Nedenimiz

"Türkiye'nin yarınlarında aydınlık yüzler görmenin ön koÅŸulu, bugün çocuklarımızı en iyi ÅŸekilde eÄŸitebilmektir."

EÄŸitim sisteminde tartışılmaz ağırlığı olan devlet, kaynak yetersizliÄŸi ve yapısal sorunlar nedeniyle bu görevi yerine getirirken çeÅŸitli güçlüklerle karşılaÅŸmaktadır. Gönüllü kuruluÅŸların, özel sektörün ve vatandaÅŸların, hayati önem taşıyan bu alanda devletin verimliliÄŸini artıracak ÅŸekilde; destek olarak, örnekler yaratarak ve eksikleri tamamlayarak sorumluluÄŸu paylaÅŸmaları gerekmektedir. Vakfımızın varoluÅŸ nedeni, devlet tarafından verilen temel eÄŸitime katkıda bulunmaktır.

Amacımız

TEGV'in amacı; İlköÄŸretim çağı çocuklarımızın Cumhuriyetimizin temel ilke ve deÄŸerlerine baÄŸlı, akılcı, saÄŸduyulu, özgüven sahibi, düÅŸünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düÅŸünce ve inançlara saygılı, insan iliÅŸkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetiÅŸmesine katkıda bulunacak eÄŸitim programları ile etkinlikler oluÅŸturmak ve uygulamaktır.

TEGV, oluÅŸturduÄŸu özgün eÄŸitim programlarını ülke sathında kurduÄŸu EÄŸitim Parkları, ÖÄŸrenim Birimleri, AteÅŸböceÄŸi Gezici ÖÄŸrenim Birimleri, İl Temsilcilikleri ve 'Sosyal Etkinliklere Destek Protokolu' kapsamında ilköÄŸretim okullarında, gönüllüleri aracılığı ile hayata geçirir.

DeÄŸerlerimiz

Bağımsızlık: Vakfımız, tüm kurum ve kiÅŸilerden bağımsızdır.
Misyon Odaklılık: Kaynaklarımızı, Vakıf Senedimizde yer alan temel amaçlar doÄŸrultusunda kullanırız.
Adalet, EÅŸitlik, HoÅŸgörü ve Saygı: Bütün çalışanlarımıza, gönüllülerimize, çocuklarımıza, bağışçılarımıza ve diÄŸer paydaÅŸlarımıza adalet ve eÅŸitlik ilkeleri çerçevesinde yaklaşırız. TEGV'de din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaz. Farklı düÅŸünce ve inançlara saygı gösteririz. Kurum içi ve kurum dışı paydaÅŸlarla iliÅŸkilerde karşılıklı saygıya önem veririz.
Güvenilirlik: Tüm uygulamalarımız konusunda saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkelerine uyarız. PaydaÅŸlarımızın gizlilik kaydıyla sunduÄŸu bilgileri üçüncü ÅŸahıs ve kurumlarla paylaÅŸmayız.
İşbirliÄŸi ve Dayanışma: Bütün sivil toplum kuruluÅŸlarını paydaşımız olarak görür; iÅŸbirliÄŸi, dayanışma ve paylaşım içinde olmaya özen gösteririz.
Haklar ve Sorumluluklar: Tüm çalışmalarımızda İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne ve Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'ne titizlikle uyarız. Vakfımızın mütevellileri, yöneticileri, gönüllüleri ve çalışanları aktif sorumlu yurttaÅŸlığın gereklerini yerine getirir. Gelecek nesillerin kaynaklarını tüketmeden, bugünün kaynaklarını etkin biçimde kullanmaya önem verir ve bu duyarlılığı tüm çalışmalarımıza yansıtırız.
Yenilikçilik: Vakfımız sürekli geliÅŸme ilkesi çerçevesinde yenilikçi bir yaklaşımı benimser, çalışmalarında özgün modeller geliÅŸtirir ve uygular.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Küresel İlkeler SözleÅŸmesi (UN Global Compact)

Global Compact
Küresel İlkeler SözleÅŸmesi (KİS), 'dünyanın en büyük gönüllü kurumsal vatandaÅŸlık giriÅŸimidir.' Sürdürülebilir geliÅŸmeyi ve iyi kurumsal vatandaÅŸlık uygulamalarını destekleyen gönüllü bir giriÅŸim olan KİS, evrensel olarak kabul edilmiÅŸ prensiplere dayalı bir ilkeler bütünüdür. 2000 yılında baÅŸlatılmış olan KİS giriÅŸimi doÄŸrultusunda, insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla ilgili alanları kapsayan on evrensel ilkenin geliÅŸtirilmesi amaçlanmaktadır. 2007 yılı itibarı ile yaklaşık 100 ülkeden 3000 katılımcı ÅŸirkete ek olarak 700 uluslararası sivil toplum kuruluÅŸu ve örgüt, KİS'e katılmıştır. TEGV olarak çocuklarımıza daha iyi ve sürdürülebilir bir dünya bırakmak amacıyla, Ekim 2007 tarihinde imzalamış olduÄŸumuz (KİS) çerçevesinde, bu konudaki çabalarımızı çeÅŸitlendirerek sürdürüyoruz. GeniÅŸ kapsamlı farkındalık ve iletiÅŸim faaliyetleri sürdürülürken, insan hakları konusunda çocuklarımızın da farkındalığını saÄŸlamak için çocuk hakları ile ilgili eÄŸitimler düzenlenmekte, mülteci çocuklarımız için diÄŸer sivil toplum kuruluÅŸları ile beraber çalışmalarımız devam etmektedir.

Çalışma hakları konusunda tüm yasal ve etik deÄŸerlere uygun davranarak çalışanlarımızın eÄŸitimleri ile kiÅŸisel ve profesyonel geliÅŸimleri saÄŸlanmaktadır. Çevre konusunda hem çocuklarımızın eÄŸitiminde hem de iÅŸ süreçlerinde geri dönüÅŸüm ve yeÅŸil BT uygulamalarına geçilmiÅŸtir. KİS imzacılarından ilk 2 yılın sonunda istenilen İlerleme Raporu'nu 2009 yılında yayınladık. Raporumuzda, faaliyetlerimizden kaynaklanan karbon emisyonunu azaltmayı planlayabilmek amacıyla, 2008 yılındaki Karbon Ayak İzimizi çıkardık. Sonuçlar, Türkiye ortalamasının altında olması açısından sevindirici olmakla beraber, daha sürdürülebilir bir dünya için bu noktadan sonra Vakıf olarak emisyonumuzu azaltmanın, ayak izimizi küçültmenin yollarını arayacağız.

Uluslararası Gençlik Vakfı (International Youth Foundation – IYF)

Uluslararası Gençlik Vakfı (IYF), çocukların ve gençlerin yetiÅŸtirilmesi amacıyla faaliyet gösteren dünya çapındaki en büyük sosyal kuruluÅŸlardan biridir. 1990'dan bu yana 70'e yakın ülkede faaliyet gösteren IYF, gençlerin kendi toplumlarının sorunlarına çözüm üreten ve bulundukları ortamlardaki yaÅŸam ÅŸartlarını iyileÅŸtirmeyi amaçlayan programlara destek veriyor. Bugüne kadar yüzlerce ÅŸirket ve sivil toplum kuruluÅŸunun örnek oluÅŸturan sosyal sorumluluk projelerine destek veren IYF milyonlarca gence, temel yaÅŸam becerileri kazandırarak eÄŸitim ve geliÅŸim olanakları saÄŸlamaya devam ediyor. TEGV, 2003 yılından itibaren IYF ve Nokia iÅŸbirliÄŸi ile DüÅŸler Atölyesi programını uygulamaktadır. DüÅŸler Atölyesi, Nokia ve IYF'in dünya üzerinde 24 ülkede yaÅŸama geçirdiÄŸi "Make a Connection" programının ülkemizdeki uygulanışıdır. Gönüllülere ve çocuklara plastik sanatlar yoluyla yaÅŸam becerileri kazandıran DüÅŸler Atölyesi Projesi ile Türkiye, Make a Connection programına katılan 14. ülke olmuÅŸtur.

Adım Adım Oluşumu

Adım Adım OluÅŸumu (AAO), profesyonel olarak çeÅŸitli ÅŸirket ve kurumlarda çalışan amatör sporculardan oluÅŸuyor. AAO'nun amacı, sportif etkinlikler aracılığıyla, ihtiyacı olan kiÅŸi ve kurumları, yardımda bulunmak isteyen kiÅŸi ve kurumlarla buluÅŸturmaktır. Türkiye içinde ve dünyanın çeÅŸitli ülkelerinde düzenlenen spor organizasyonlarına katılan amatör sporcular, bu spor etkinlikleri öncesinde ve sonrasında AAO'nun destekleme kararı aldığı STK'lar için yapacakları bağış çaÄŸrısı ile bağışçıların bağışlarını ilgili STK'ya yönlendirerek sportif etkinliÄŸi toplum yararına dönüÅŸtürmeye çalışmaktadır. Adım Adım koÅŸucuları, 2009 yılında Runtalya ve Avrasya Maratonu'nda Vakfımızı desteklemek için koÅŸarak, 955 çocuÄŸumuzun eÄŸitimine destek oldular, 2010 yılında Mardin Savur ve Mardin Midyat ÖÄŸrenim Birimlerimizi üçer yıllığına sahiplendiler. 2011 yılında Runtalya ve Avrasya maratonlarında koÅŸan Adım Adım OluÅŸumu koÅŸucularının 2.000'e yakın bağışçıdan saÄŸladıkları bağışlarla yeni bir TEGV AteÅŸböceÄŸi harekete geçti.

Evimiz İstanbul

İstanbul 2010 Avrupa Kültür BaÅŸkenti Etkinlikleri kapsamında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür BaÅŸkenti Ajansı ve İstanbul İl Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü ortaklığında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Evimiz İstanbul Projesi 2010 yılı boyunca TEGV'in İstanbul'da bulunan tüm etkinlik noktalarında uygulandı. Evimiz İstanbul Projesi kapsamında uygulanan bir yarıyıllık Evimiz İstanbul Kulüp Etkinlikleri, üç saatlik "Zaman Tünelinde İstanbul" Kısa Süreli EtkinliÄŸi, AteÅŸböceÄŸi Etkinlikleri ve Kültür Tırı Etkinlikleri ile İstanbul'da yaÅŸayan ilköÄŸretim çağındaki çocuklar yaÅŸadıkları kenti daha yakından tanıdılar. Proje ile çocuklarda kent kültürü bilincinin geliÅŸtirilmesi, kentin kültürel dokusu üzerine farkındalık yaratılması, kentsel aidiyet duygusunun güçlendirilmesi ve kültür ve sanat alanlarındaki yaratıcılıkların desteklenmesi amaçlandı.

Avrupa Kültür BaÅŸkenti

Evimiz İstanbul Projesi, etkinliklerini TEGV'in İstanbul'daki 2 EÄŸitim Parkı, 6 ÖÄŸrenim Birimi, 2 AteÅŸböceÄŸi Gezici ÖÄŸrenim Birimi'nde ve bu proje için özel olarak tasarlanan Kültür Tırı ile İstanbul'un farklı ilçelerinde düzenlenen etkinliklerle çocuklarla buluÅŸturdu. Ayrıca İstanbul'da bulunan her ilköÄŸretim okulundan Evimiz İstanbul ÖÄŸretmen Seminerleri'ne katılan yaklaşık 3.000 gönüllü öÄŸretmen ise, Evimiz İstanbul Projesi'ni TEGV'in Etkinlik Noktaları'nın yanı sıra kendi ilköÄŸretim okullarında da uyguladı. 2011 yılı itibariyle Evimiz İstanbul Projesi İstanbul'daki etkinlik noktalarımızda uygulanmaya devam ediyor, Kültür Tırı ise 'Evimiz İstanbul AteÅŸböceÄŸi' olarak çocuklarla buluÅŸmayı sürdürüyor. Buna ek olarak İstanbul İl Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü "Evimiz İstanbul" etkinliÄŸini müfredata alarak tüm ilköÄŸretim okullarında "İstanbul Dersi" olarak uygulamaya koydu.

EskiÅŸehir Anadolu Üniversitesi-Topluma Hizmet Uygulamaları

Anadolu Üniversitesi

Türkiye genelinde Topluma Hizmet Uygulamaları, Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Sivil Toplum Çalışmaları çerçevesinde üniversitelerin ilgili bölümleri ve etkinlik noktalarımız arasında etkin bir iÅŸbirliÄŸi gerçekleÅŸtiriyoruz. ÖÄŸrencilerin toplumsal duyarlılık ve farkındalık; iÅŸbirliÄŸi, dayanışma, etkili iletiÅŸim ve öz deÄŸerlendirme becerilerini desteklemek amacıyla toplumsal bilincin uygulamalı olarak kazandırıldığı 'Topluma Hizmet Uygulamaları' (THU) dersi kapsamında 2007 yılından bu yana 2.500'den fazla üniversite öÄŸrencisi gönüllülük kavramıyla tanışarak TEGV' de sürdürülen faaliyetlere destek verdi.

Üniversitelerle yürütülen bu çalışmaların geliÅŸtirilerek sürdürülmesi amacıyla, 2010-2011 etkinlik yılı başında TEGV noktalarının bulunduÄŸu 35 ildeki toplam 78 Üniversite RektörlüÄŸü ve 44 EÄŸitim Fakültesi Dekanlığıyla iletiÅŸime geçilerek iÅŸbirliÄŸimizin kapsamı geniÅŸletildi.

Bu çerçevede EskiÅŸehir Anadolu Üniversitesi ile THU kapsamında bir protokol imzalanarak öÄŸrencilerin TEGV'de gönüllülük yapmaları konusunda önemli bir iÅŸbirliÄŸi zemini oluÅŸturuldu. Protokol kapsamında, Anadolu Üniversitesi öÄŸrencileri, Topluma Hizmet Uygulamaları derslerinde EskiÅŸehir EÄŸitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi'nde gerçekleÅŸen eÄŸitim etkinliklerine gönüllü olarak katılıyorlar. Etkinliklere katılan üniversite öÄŸrencilerinin gönüllülük kavramıyla tanışmaları, aktif sorumlu yurttaÅŸlar olarak toplumun geliÅŸmesine yönelik olumlu bir katkı saÄŸlamaları için fırsat oluÅŸturulacak, ayrıca aldıkları eÄŸitimler ve yapacakları çalışmalar ile bireysel ve çevresel kazanımları arttırılarak mesleki geliÅŸimlerine katkıda bulunulacak.

Sosyal Adım giriÅŸiminin bir parçası olan Ekle Destekle, kiÅŸiler ya da kurumların her gün internette geçirdikleri dakikaları çocukların eÄŸitimine, daha çok aÄŸaca, daha çok kültüre ve sanata çevirmeyi amaçlıyor. Üstelik kiÅŸi ya da kurumlar bunun için para harcamıyor. Ekle Destekle uygulamasını ücretsiz olarak bilgisayarına güvenle indiren kullanıcılar, internette kaldıkları süre boyunca destek vermek istedikleri sosyal projeye, uygulama içinde reklam veren firmalar vasıtasıyla hiç para ödemeden maddi kaynak saÄŸlıyor. Bu uygulama bir yandan sivil toplum kuruluÅŸlarına ve sosyal projelere ihtiyaç duydukları sürdürülebilir maddi kaynaklara ulaÅŸma imkânı saÄŸlarken, diÄŸer yandan markalara hedef kitlesi ile iletiÅŸim kurma ve sosyal bir projeye destek verme fırsatı veriyor. Kullanıcılar ise internette daha önce ne yapıyorlarsa onu yapmaya devam ederek tercih ettikleri STK'ları desteklemiÅŸ oluyorlar. Ekle Destekle, bilgisayarlara indirilirken, kullanırken ve kullandıktan sonra herhangi bir güvenlik sorunu yaratmıyor. Ekle Destekle'yi kullanarak destek olunan sosyal projelere aktarılan maddi kaynaklar ve bu kaynağın nasıl kullanıldığı bağımsız kuruluÅŸlar tarafından denetleniyor ve Ekle Destekle resmi internet sitesinde (http://www.ekledestekle.com) yayınlanıyor. Ekle Destekle kullanıcıları isteÄŸe baÄŸlı olarak Türkiye EÄŸitim Gönüllüleri Vakfı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve TEMA'yı destekleyebiliyor. Kullanıcılar bu STK'ların tümünü ya da sadece istediklerini seçerek destek verebiliyorlar.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve Uluslararası Gençlik Vakfı (International Youth Foundation), Sylvan/Laureate Vakfı (Sylvan/Laureate Foundation) ve TEGV iÅŸbirliÄŸi ile hayata geçirilen "BİLGİ Genç Sosyal GiriÅŸimci Ödülleri" projesi, Türkiye'nin 2010 yılında dahil olduÄŸu YouthActionNet® Ulusal Enstitü kapsamında hayata geçirilmektedir. Hızla deÄŸiÅŸen küresel mücadele ortamında yoksulluk, iklim deÄŸiÅŸiklikleri, HIV/AIDS, açlık, evsizlik ve iÅŸsizlik gibi konularda genç neslin üzerine daha önce hiç olmadığı kadar sorumluluk düÅŸüyor. "BİLGİ Genç Sosyal GiriÅŸimci Ödülleri" projesi, çevrelerinde pozitif deÄŸiÅŸiklik yaratmış ve topluma fayda saÄŸlamış 18-29 yaÅŸ arasındaki gençleri hedeflemektedir. Bu proje çerçevesinde genç insanların hem kendilerine hem de içinde bulundukları topluma pozitif deÄŸiÅŸiklik getirebilmeleri için ihtiyaç duyabilecekleri güç, destek ve eÄŸitim olanaklarını sunulmaktadır. 2010'da TEGV'in de proje seçici kurulunda bulunduÄŸu jüri deÄŸerlendirmesinde finale kalan 10 genç sosyal giriÅŸimci 3.500 dolar maddi ödül yanında YouthActionNet® "Küresel Genç Sosyal GiriÅŸimciler" programına katılmaya hak kazandı. TEGV, aynı zamanda finalistlerin aldığı eÄŸitim programının içeriÄŸi ve uygulamasına katkı sunarak sivil toplum ve akademi iÅŸbirliÄŸi alanında örnek bir çalışmaya imza attı. Bunun yanı sıra TEGV gönüllülerinin "BİLGİ Genç Sosyal GiriÅŸimci Ödülleri" projesine baÅŸvurmaları teÅŸvik edilerek sosyal sorumluluk bilincinin yaygınlaÅŸması konusunda destek verildi.