Salacak Mahallesi



Telefon: 0216 553 47 33 NACÄ°YE YANAT


Salacak Mahallesi

Üsküdar’ın en merkezi mahallelerindendir. Salacak Sahili ve tarihte kalmış plajı, Kız Kulesi ve Harem’e kadar uzanan yolda kafeleriyde Anadolu yakasında oturanların dinlenme mekanıdır Salacak…
Salacak Mahallesi neresidir? 


Salacak Ä°stanbul Anadolu Yakası Üsküdar ilçesi sınırlarında yer alan ÅžemsipaÅŸa ile Harem arasında, Kızkulesi’nin karşısında bulunan kıyı ve arkasındaki tepenin bulunduÄŸu semtin adıdır. Ayrıca Marmaray projesi çalışmalarının bir kısmı burada sürmektedir.


Salacak Mahallesi’nin tarihçesi nedir?


Bölgedeki ilk Osmanlı eseri, Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Salacak Camii’dir. Cami tahminen 1455-60 tarihlerinde yaptırılmıştır. Ä°kinci cami 1471’de Fatih Sultan Mehmed’in veziri olan Rum Mehmet PaÅŸa tarafından yaptırılan cami olmuÅŸtur. Kanuni’nin saltanat yıllarının sonuna doÄŸru ise bölge nüfusu artmış ve yeni mahalleler kurulmuÅŸtur.

16. ve 17. yüzyıllar bu bölgenin en parlak dönemi olmuÅŸtur, çünkü burası tam anlamı ile kentin transit ticaretinin kalbinin attığı bir bölge olmuÅŸtur. Bu durum bölgeye yönelik yerleÅŸim talebini arttırdığı gibi Osmanlı seçkinlerinin de bölgeye yoÄŸun ilgi göstermesine yol açmıştır. 17.yüzyılda bölgedeki miri, yani devlet tarafından yaptırılan binaların sayımı yapılmış ve sayım sonucunda bölgedeki yapılar ÅŸöyle tasnif edilmiÅŸti: 12 Saray, 12 cami ve mescit, 5 medrese, 4 darülkurra, 3 Ä°maret, 11 aÅŸhane, 6 tekke, 5 hamam, 4 kervansaray ve çok miktarda han ve dükkan. Bölgedeki asıl yoÄŸunlaÅŸma ise 18. yüzyılda yaÅŸanmıştır. Bu dönemde Osmanlı yerleÅŸmesinin Haliç ve BoÄŸaziçi’nin yanısıra en çok artış gösterdiÄŸi bölge burasıydı.

19. yüzyıla gelindiÄŸinde, bölge geliÅŸmesini sürdürmekle birlikte Ä°stanbul’u kasıp kavuran yangınlar burayı da etkilemiÅŸ ve pek çok mahalle bu yangınlarda nerede ise yok olmuÅŸtu. Bölgenin yıldızının sönmesi ise Anadolu-BaÄŸdat demiryolunun yapılması ile baÅŸlamıştır. Böylece bölgede yoÄŸunlaÅŸan ticari faaliyet HaydarpaÅŸa’ya kaymış ve burası her anlamda cazibesini kaybetme yoluna girmiÅŸtir.

Cumhuriyet sonrası ise bölge cazibesini tamamen kaybetmiÅŸ ve Cumhuriyet seçkinlerinin Harbiye, ÅžiÅŸli vb bölgelere kayması ile yavaÅŸ yavaÅŸ yoksullaÅŸmaya baÅŸlamıştır. Öldürücü darbe ise 1950 sonrası yoÄŸunlaÅŸan göçlerle baÅŸlamış, baÅŸgösteren konut sıkıntısı nedeniyle Osmanlı sivil mimarisinin en seçkin örneklerini oluÅŸturan ahÅŸap evler bir bir betonarme apartmanlara dönüÅŸmüÅŸ ve burası daha çok köÅŸesine çekilen orta halli geleneksel-muhafazakar nüfusun tercih ettiÄŸi bir yerleÅŸim bölgesi halini almıştır.

Bugünkü Ayazma Camii’nin yapıldığı arazi sarayın gezinti yeriydi. Hemen yanıbaşında bulunan Salacak Bahçesi, Mihrimah Sultan’ın kızı AyÅŸe Sultan’ın dinlenme yeriydi.
Salacak Mahallesi’nin posta kodu nedir? 

Salacak Mahallesi’nin posta kodu ÅŸöyledir; 34668 

Salacak Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir?

Adres: Salacak Mah.PaÅŸakapısı Sk. No: 2 ÖÄŸretmenler Park Ä°çi
NACÄ°YE YANAT
Telefon: 0216 553 47 33
EMLEK ANSÄ°KLOPEDÄ°SÄ°..

.