CEMİL MOLLA KÖŞKÜ
Kuzguncuk ile Beylerbeyi tüneli arasında ve Nakkaştepe Mezarlığı'nın sol tarafındaki koru önündedir.
CEMİL MOLLA KÖŞKÜ
Kuzguncuk ile Beylerbeyi tüneli arasında ve NakkaÅŸtepe Mezarlığı'nın sol tarafındaki koru önündedir. Cemil Molla, bu semte adını vermiÅŸ bir zattır. 1885 yılında, Åžeyhülislâm Üryanizâde Ahmet Es'ad Efendi'nin torunu, ÅŸair Süleyman Bey'in oÄŸlu Mahmud Cemil Efendi tarafından yapılmıştır. Kendisi Cemil Molla ismi ile meÅŸhurdu. KöÅŸkü yaptırdığı zaman 22 yaşında idi. Kısa bir dönem adliye nazırlığı yapmış ve 1941'de vefat etmiÅŸtir. Aile kabristanındaki kabrinde ÅŸâhidesi yoktur. Beyaz Kuleli KöÅŸk diye bilinen yapının arazisi içinde beÅŸ köÅŸk daha vardı. Mimarı, Ä°talyan Sinyor Albeti'dir. Kapıları masif cevizden, kapı tokmakları fildiÅŸindendir.
Tavanları ve duvarları oymalarla süslenmiÅŸtir. Kalorifer tesisatı dahi vardır. ElektriÄŸini jeneratörden temin ederdi. DiÄŸer köÅŸkler bugün mevcut deÄŸildir. Bunlardan biri, bahçe kapısı giriÅŸinde bulunuyordu, beÅŸ odalı kârgir bir yapı idi. Sol tarafta ise iki katlı, altı odalı ahÅŸap baÄŸ evi mevcuttu. Bir diÄŸeri de Sultan II. Abdülhamit'in tahta geçtikten sonra, hocası Ahmed Es'ad Efendi'yi Åžeyhülislâm yaptıktan sonra hediye olarak verilen ve Tiryal Kadın Sarayı denilen köÅŸktü.
Bu köÅŸk daha sonra OrtaköÅŸk adını almış olup üç katlı ve kırkdört odalı ahÅŸap bir yapı idi. Abdülaziz devrinde Tiryal Kadın için bahriye marangozhanesinde kırk gün içinde hazırlanarak inÅŸa edilmiÅŸtir. Bu sade görünüÅŸlü yapı daha sonra I. Dünya Savaşı yıllarında Kızılay'a tahsis edilmiÅŸ ve daha sonra da tütün deposu olmuÅŸtur. 1940'lı yıllarda yıktırıldı. Åžeyhülislâm Es'ad Efendi'nin ayrıca sahilde bir yalısı ve bu yalının yanında da tamamen ceviz aÄŸacından 1860 senesinde yapılmış bir mescidi vardı ki, minaresi ilginçtir. Yalı son senelerde beton olarak yeniden yapılmıştır.
YORUMLAR