RAUF PAŞA KÖŞKÜ



Köşk, Küçük Çamlıca'da, Küçük Çamlıca Caddesi, Rauf Paşa Hanı Sokağı ile Acı- badem yolunun çevrelediği geniş alanın içinde idi.


RAUF PAŞA KÖŞKÜ

KöÅŸk, Küçük Çamlıca'da, Küçük Çamlıca Caddesi, Rauf PaÅŸa Hanı Sokağı ile Acı- badem yolunun çevrelediÄŸi geniÅŸ alanın içinde idi. II. Abdülhamit'in Hassa MüÅŸiri olan Rauf PaÅŸa, burada tam bir çiftlik hayatı yaÅŸamış ve Avrupa'dan getirttiÄŸi aletlerle modern ziraat yapmıştı. Üç katlı köÅŸkün alt katı kârgirdi. Önünde büyük bir havuz vardı ki, bugün de mevcuttur. Bu muhteÅŸem yapı 1935 tarihlerinde yıkılmıştır. Rauf PaÅŸa'nın bundan baÅŸka Fındıklı'da bir yalısı ve Ayas PaÅŸa'ya çıkan GümüÅŸsuyu Caddesi üzerinde de büyük bir konağı vardı. Bu konak daha sonra Prenses İffet Hasan Hanım'ın uhdesine geçmiÅŸ ve bir ara da hastahane olmuÅŸtur. Daha sonra yıkılan bu güzel yapının yerinde ÅŸimdi Türk Hava Kurumu binası vardır.

Bu konağın az ilerisinde ve Philips maÄŸazasının bulunduÄŸu yerde, aile kabristanı Üsküdar'da olan MüÅŸir Namık PaÅŸa'nın ahÅŸap konağı bulunuyordu. Rauf PaÅŸa, Abdülaziz ve Abdülhamit zamanlarında kumandanlıklarda, valiliklerde, Bahriye Nazırlığı ile Seraskerlik'te ve 27 sene Hassa Ordusu Kumandanlığı'nda bulunmuÅŸ deÄŸerli bir devlet adamı idi. 1908 tarihinde Çamlıca'daki köÅŸkünde vefat ederek, 6 Recep 1297 (14 Haziran 1880)'de vefat eden babası Abdi PaÅŸa'nın yanına, Karacaahmet Mezarlığı'na gömülmüÅŸtür. Hüsrev PaÅŸa ismiyle bilinen bir kardeÅŸi vardır. Abdi PaÅŸa'nın İmrahor'da Hafız Ali PaÅŸa Sokağı üzerinde büyük bahçeli bir konağı vardı. Ali PaÅŸa, kayın pederi Abdi PaÅŸa'dan bu konağı satın aldığından sokaÄŸa onun ismi verilmiÅŸtir.