ÜSKÜDAR İşçi Emeklileri Derneği
Halk Cad. No: 17 Üsküdar Semt Polikliniği Aşağısı Özer İşhanı Daire: 9 Kefçe Dede Mh. Üsküdar, , Türkiye İstanbul, Türkiye Tel: (0216) 342 8003
ÜSKÜDAR İşçi Emeklileri Derneği
Kısa adı TÜED olan TÜRKÄ°YE EMEKLÄ°LER DERNEĞİ’miz 1970 yılında Ankara’da kurulmuÅŸtur. Geçen 42 yıllık dönemde sürdürdüÄŸü kararlı ve saÄŸduyulu hak arama mücadeleleriyle baÅŸta iÅŸçi emeklileri, dul ve yetimler olmak üzere, bütün emeklilerimizin ve kamuoyunun dikkatini üzerine toplamış ciddi bir sivil toplum kuruluÅŸudur.DerneÄŸimizin, 2012 yılı itibariyle yaklaşık 600 Bin üyesi bulunmaktadır.
Türkiye’deki emekli, dul ve yetimlerin toplam sayısı 10 Milyon 200 Bin civarındadır. Türkiye Emekliler DerneÄŸimiz bugün itibariyle yurt çapında toplam 96 ÅŸubesiyle üyesi olsun olmasın bütün emekli, dul ve yetimlere hizmet vermektedir.
DerneÄŸimiz, 17 sivil toplum örgütünün katılımıyla oluÅŸturulan EMEK PLATFORMU’nun saygın bir üyesidir. Aynı zamanda, kurucuları arasında yer aldığı; TÜRKÄ°YE EMEKLÄ°LER PLATFORMU ile YAÅžLILIK PLATFORMU’nun da kuruluÅŸ yıllarında dönem sözcülüklerini yürüten derneÄŸimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nda ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluÅŸturulan Sosyal Güvenlik Danışma Kurulu’nda; emekli, dul ve yetimlerimizi temsil hakkına da sahiptir.
DerneÄŸimiz, kısa adı AGE-Europe olan Avrupa BirliÄŸi YaÅŸlılar Platformu’nun da gözlemci üyesi olarak AB’de ülkemiz emeklilerini ve yaÅŸlılarını temsil etmektedir.
DERNEĞİMÄ°ZÄ°N KURULUÅž AMAÇLARI
DerneÄŸimiz, üyelerinin her türlü haklarını korumak, geliÅŸtirmek ve üyelerimizin arasında her türlü yardımlaÅŸma ve dayanışmayı saÄŸlamak için;
1-Üyelerimiz ile dul ve yetimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden kalkınmasını saÄŸlamak için her türlü hak ve menfaatlerinin korunmasına çaba harcamak,
2- Üyelerimizin problemlerinin çözümlenmesinde ilgili kuruluÅŸlar ve makamlar nezdinde teÅŸebbüse geçmek,
3- Bünyemizdeki Hukuk Bürosu’nun yanı sıra, Avukatlar da tutarak üyelerimizin adli ve idari mahkemelerdeki iÅŸlerini takip etmek ve bu suretle haklarını korumak,
4- Okul çağında ve yardıma muhtaç üye çocuklarının öÄŸrenimlerini baÅŸarıyla tamamlayabilmeleri için olanaklar ölçüsünde yardımda bulunmak, yüksek öÄŸrenim bursları vermek,
5- ÖÄŸrenci kurs ve yurtları açmak,
6-YaÅŸlı, hasta ve bakıma muhtaç üyelerimiz için saÄŸlık ocakları ve huzurevleri açmak,
7-EÄŸitim amaçlı sosyal tesisler kurarak; üyelerimizin bilinçlenmesi için gerekli programları uygulamak ve aynı zamanda dinlenme, tanışma ve dayanışma imkanlarını saÄŸlayacak kamplar kurmak,
8-Üyelerimizin sosyal ve kültürel faaliyetleri için lokaller açmak,
9-Basın aracılığıyla yayınlar yapmak, üyelerimizin çıkarları yönünde ülke gündemini izleyerek gerekli noktalarda müdahil olmak,
10-Üyelerimizin eÄŸitimi için konferans, seminer ve panel gibi etkinlikler düzenlemek.
DerneÄŸimiz bu amaçları gerçekleÅŸtirmek için ülke çapında yoÄŸun bir çaba göstermekte ve üyelerine hizmeti kutsal bir görev saymaktadır.
EMEKLÄ°, DUL VE YETÄ°MLERÄ°N GERÇEK TEMSÄ°LCÄ°SÄ°YÄ°Z…
Türkiye Emekliler DerneÄŸi, 1970 yılından beri emekli, dul ve yetimlerimizin hizmetindedir. Ä°lk olarak Türkiye Ä°ÅŸçi Emeklileri Cemiyeti, ardından Türkiye Ä°ÅŸçi Emeklileri DerneÄŸi adlarını alan kuruluÅŸumuz, son olarak 23 Ekim 2009 tarihinde yapılan 19. OlaÄŸan Genel Kurulumuzda alınan karar gereÄŸi, adını ülkemizdeki bütün emekli, dul ve yetimlerimizi kapsayacak ve tek çatı altında toplayacak ÅŸekilde; “TÜRKÄ°YE EMEKLÄ°LER DERNEĞİ” olarak yenilemiÅŸtir.
DerneÄŸimizin yaklaşık 600 Bin civarında üyesi bulunmaktadır. Türkiye çapında toplam 10 Milyon emekli, dul ve yetim bulunmaktadır. Yani kabaca bir hesapla ülkemizdeki emekli, dul ve yetimlerimizin yüzde 7,7’si örgütlü topluluÄŸumuzun içerisinde yer alabilmiÅŸtir. Bir baÅŸka ifadeyle, maalesef bu büyük topluluÄŸun yaklaşık yüzde 92’si daha örgütsüzdür.
Yurt çapında emekli, dul ve yetimlerimize hizmet götüren 96 Åžubemiz bulunmaktadır.
Üyelerimizden kesilen aidatların yüzde 70’i (anatüzüÄŸümüz gereÄŸi) ÅŸubelerimizin kurumsal hesaplarına aktarılmakta ve üyelerimize yerinden hizmet götürülmesi için ÅŸubelerimizin önü açılmaktadır.
Bu demokratik ve çaÄŸdaÅŸ uygulama ile Genel Merkezimiz bütçesine; kesilen aidatların sadece yüzde 30’u aktarılmakta ve bu kaynak üyelerimize 1 yıl içerisinde götürülen tüm hizmetlerin, tüm personel giderlerinin, tüm yasal vergi ve harçların, eÄŸitim ve kültür yayınlarımızın, saÄŸlık destek hizmetlerinin, araç ve bina sigortalarının, yazışma ve kırtasiye masraflarının ve daha burada sayamadığımız tüm yasal masraf kalemlerinin karşılanabilmesinde kullanılmaktadır.
Bunun dışında üyelerimize kalıcı hizmetler sunulması yönünde ciddi giriÅŸimlerimiz bulunmaktadır. Bu projeler için de bir miktar fon ayrılabilmiÅŸtir. TaÅŸradan tedavi olmak maksadıyla hastanelere gelen ve buralarda tedavi süresince kalabilecek mekan bulamayan üyelerimiz ve hatta bütün emekli, dul ve yetimlerimiz için misafirhaneler yapma çabalarımız sürmektedir.
Türkiye Emekliler DerneÄŸimiz yurt çapında 96 ÅŸubesinde yönetim kurulları ve personelleriyle emekli, dul ve yetimlere hizmet vermektedir.
- BaÅŸkent Ankara’da, 7 Katlı ve toplamda 2.042 metrekare kullanım alanı içeren Genel Merkez Hizmet Binamız, yine Ankara’nın Merkezi’nde 5 büyük apartman dairesine kurulu hizmet bürolarımız, ayrıca Türkiye genelinde tamamı derneÄŸimizin malı olan ve ÅŸubelerimizin hizmet verdiÄŸi 99 hizmet bürosu bulunmaktadır.
- Mersin'de 80 yataklı TÜED Huzurevi’mizin yapımı tamamlanmak üzeredir.
- Erdek-Narlı’da yaklaşık 4 dönüm deniz kıyısı arazi üzerine kurulu ve 120 yatak kapasiteli EÄŸitim ve Sosyal Tesisimiz üyelerimize hizmet sunmaktadır.
- Sadece Genel Merkezimizde toplam 40 Personelimiz, üyelerimize hizmet vermektedir.
- Yurt çapında, yüzlerce üyemizin çocuklarına karşılıksız öÄŸrenim bursu verilmektedir.
- Yine bütün Türkiye’de yardıma muhtaç binlerce üyemizin ailelerine gıda ve giyim yardımıyapılmaktadır.
- Engelli üyelerimize; engelli araç ve vasıtaları, ağır hastalarımıza ve yatalak hastalarımıza özel donanımlı saÄŸlık araç ve gereçleri yardımı yapılmaktadır.
- Gelir düzeyi düÅŸük olduÄŸu için maÄŸdur olan üyelerimize kışlık yakacak yardımları yapılmaktadır.
- Bir çok resmi ve özel kuruluÅŸla, ticari iÅŸletmelerle, özel saÄŸlık kuruluÅŸlarıyla kurulan baÄŸlantılar sonucu (Termal Oteller ve SPA merkezleri de dahil olmak üzere) üyelerimizin çıkarları için indirimli olanaklarsaÄŸlanmaktadır.
- Bazı illerde, belediyelerle yapılan anlaÅŸmalar sonucu üyelerimizin toplu taşım araçlarından indirimli veya ücretsiz yararlanması saÄŸlanmaktadır.
- SaÄŸlık personelimiz ve saÄŸlık hizmet araçlarımızla (Ankara ve Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere) birçok ilde üyelerimizin saÄŸlık sorunlarının giderilmesi için yoÄŸun çaba sarf edilmektedir.
- Derneğimizin bir sağlık aracı da Diyaliz hastalarımıza hizmet vermektedir.
- Åžubelerimiz tarafından, üyelerimize yönelik olarak ücretsiz saÄŸlık taramaları yapılmaktadır.
- DerneÄŸimizin saÄŸladığı en temel hizmetlerden birisi de, üyelerimizin kışlık yakacak teminindeyaÅŸadıkları sorunu ortadan kaldırmaktır. SSK ile yapılan protokol çerçevesinde; ÅŸubelerimiz, ülke genelinde yaptıkları yakacak anlaÅŸmalarıyla üyelerimize hem ucuz, hem 6 ay vadeli ve hem de kaliteli katı yakıt (odun-kömür) saÄŸlamaktadırlar.
- Genel Merkezimizde; SaÄŸlık Birimi, Ekonomik ve Sosyal AraÅŸtırmalar Bürosu, Hukuk Bürosu, Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler Bürosu, Ä°dari Ä°ÅŸlemler Bürosu gibi uzmanlaÅŸmış birimlerimizle üyelerimize her konuda hizmet sunulmaktadır.
- Her ay periyodik olarak yayınlanan ve imkanlarımız ölçüsünde yaklaşık 65 Bin adet basılarak; baÅŸta üyelerimize, basın kuruluÅŸlarına, siyasilere ve bürokratlara ulaÅŸtırılan bir haber bültenimizbulunmaktadır. Bültenlerimiz; güncel bilgiler sunarken, hem hizmetlerimiz hakkında üyelerimizi aydınlatmakta, hem de beklentilerimizi yetkililere duyurma konusunda bir araç olmaktadır.
- EÄŸitim yayınlarımızla üyelerimizin bilinçli yaÅŸlanma konusu baÅŸta olmak üzere birçok konuda bilgilendirilmesi ve eÄŸitilmesi hedeflenmiÅŸtir. Bu amaçla; Yrd. Doç Dr. Fatma Arpacı tarafından derneÄŸimiz için kaleme alınmış “Farklı Boyutlarıyla YaÅŸlılık” kitabı, Prof. Dr. Gülgün Ersoy ve Uzman Diyetisyen Günay Özdemir tarafından hazırlanan “YaÅŸlanma Sürecinde Egzersiz ve SaÄŸlıklı Beslenmenin Kazandırdıkları” adlı bilimsel çalışma, Üyelerimizin kaleme aldıkları ÅŸiirlerin derlendiÄŸi “Emekli Åžiirleri”kitabı, tüketici olarak haklarımızın korunması konusunda üyelerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla derneÄŸimiz uzmanlarınca hazırlanan “Tüketici Hakları Rehberi” ve yine derneÄŸimizce hazırlanan “Ulu Önder Atatürk’ün Emeklilik Belgeleri” adlı çalışmalar yayımlanmıştır.
- YaÅŸlılara hizmet sunan kuruluÅŸlar ile üyesi ya da kurucusu olduÄŸumuz platformların ürettiÄŸi eserlerin yayımlanmasına da destek saÄŸlanmaktadır. Bu kapsamda; YaÅŸlılık Platformu’nun “Dün, Bugün ve Yarın YaÅŸlılık” adlı çalışması, Türyak tarafından düzenlenen “Uluslararası Örnek Kıdemli VatandaÅŸlar Kongresi TebliÄŸleri” baÅŸlıklı kitap emeklilerimize ve toplumumuza kazandırılmıştır.
- Yine, her faaliyet döneminde hazırlanan “Çalışma Raporları” adeta birer kaynak yayın olarak hem üyelerimizi hem de bu alanda çalışma yapan araÅŸtırmacıları aydınlatmaktadır.
Özellikle son birkaç yıl içerisinde tam bir kurumsal kimliÄŸe ve teknik donanıma ulaÅŸmaya baÅŸlayan derneÄŸimizin faaliyetleri baÅŸta emekli, dul ve yetimlerimiz olmak üzere bütün kamuoyunca ilgiyle izlenmektedir.
2011 yılı içerisinde çeÅŸitli gazete ve televizyonlarda derneÄŸimize iliÅŸkin 710 haber yayınlanmıştır. Bu haberlerin büyük bir bölümü, derneÄŸimizin sergilediÄŸi örnek çabaları içeren haberlerdir. DiÄŸerleri de, derneÄŸimizin yaptığı araÅŸtırmalarla ve bilimsel raporlarla ilgilidir.
Türkiye Emekliler DerneÄŸimiz sınırlı aidatlarla bugüne kadar emekli, dul ve yetimin haklarının savunulmasında ve görüÅŸlerinin kamuoyuna yansımasında büyük bir rol üstlenmiÅŸtir. DüzenlediÄŸimiz toplantı, panel ve seminerlerle, yaptığımız bilimsel çalışmalarla topluluÄŸumuzun bilinçlendirilmesi konusunda önemli çalışmalar yapılmıştır ve bu çalışmalar tüm hızıyla sürdürülmektedir. EÄŸitim yayınlarımızla da bütün bu çalışmalarımız desteklenmektedir.
DerneÄŸimiz, emekli aylıklarımızın daha iyi bir seviyeye yükseltilebilmesi için hükümetler üzerinde baskı unsuru olma görevini sürdürmektedir. Örgütlü gücümüzle haksızlığa uÄŸramış kesimlerin savunucusu olmaya devam etmektedir ve daima edecektir. DerneÄŸimiz, haftanın 5 günü tam mesai olarak üyelerine hizmet vermektedir. DerneÄŸimizden sadece üyelerimiz deÄŸil; üniversitelerin araÅŸtırma görevlileri, araÅŸtırmacı yazarlar, gazeteciler, üniversite öÄŸrencileri ile bazı yerli ve yabancı sivil toplum örgütleri de yararlanmaktadırlar. DerneÄŸimiz, Avrupa BirliÄŸince desteklenen bazı sivil toplum örgütü projelerine de destek vermektedir. Bu anlamda yurtdışında da hem topluluÄŸumuzun beklentileri, hem de ülkemizde bu alanda yaÅŸanan geliÅŸmeler yabancı sivil toplum kuruluÅŸlarına anlatılmaktadır.
YORUMLAR