otizm
Bu belirtiler otizm habercisi
otizm
Üsküdar Üniversitesi ile Otizm Federasyonu’nun ortaklaÅŸa düzenlediÄŸi 2. Ulusal Otizm Günleri Paneli, Üsküdar Üniversitesi’nde yapıldı.
Panelde konuÅŸan uzmanlar, otizmin erken dönemde teÅŸhisinin, otizmli çocukların eÄŸitimi ve topluma kazandırılması için önemine dikkat çekti.
Otizmin, yeni doÄŸan bebeklerde ikinci aydan itibaren göz teması kurmamasıyla teÅŸhis edilebildiÄŸini hatırlatan uzmanlar, özellikle anne-babalara bebeklerini çok iyi gözlemlemeleri uyarısında bulundu.
Üsküdar Üniversitesi’nin ev sahipliÄŸi yaptığı 2.Otizm Günleri’nin açılış konuÅŸmasını Otizm Federasyonu BaÅŸkanı Veysel Åžahin, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve saÄŸlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Zelka yaptı. Panelde konuÅŸan, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Yorbik, Otizm de erken tanının önemli olduÄŸunu söyleyerek, “Otistik çocuÄŸa müdahale edilmesi ve eÄŸitilebilmesi için erken tanı büyük önem taşıyor. Bunun için de en büyük görev aileye düÅŸüyor” dedi. Prof. Dr. Yorbik, ÅŸunları söyledi:
“Otizm ailenin duygusal, toplumsal ve ekonomik günlük yaÅŸantısını etkileyen bir durum. Bir beyin hastalığı olan otizmin ne yazık ki tıbbi bir tedavisi yok. Ancak erken tanı ile otistik çocuk, uygun birebir eÄŸitim ile kendi başına bazı iÅŸleri yapabilecek hale getirilebiliyor.
Bazı durumlarda da çocuk aldığı eÄŸitim ile neredeyse bu hastalığı yok edecek düzeye gelebiliyor, ancak tamamen iyileÅŸmesi mümkün olmuyor. Bizim yapacağımız tek ÅŸey erken tanı ile eÄŸitime bir an önce baÅŸlamak ve yol almak. Bunun için de özellikle anne-babanın ikinci aydan itibaren bebeÄŸi çok iyi izleyip, otizm iÅŸaretleri taşıyıp taşımadığını araÅŸtırmaları gerekiyor. En önemlisi de göz teması.
Bebek baÅŸta annesi olmak üzere karşısındaki kiÅŸiyle göz teması kurmaz. Gözleriyle bir ÅŸeyi takip etmez, seslere tepki göstermezler.” Yorbik aÅŸağıdaki belirtilerin otizmi ele verdiÄŸini söyledi.
Bebeklerde bu belirtiler otizmi ele veriyor!
-Göz teması kurmaz, seslenmeye tepki vermez.
-Kayıtsızdırlar, duymuyormuş gibi davranırlar.
-Sosyal gülümseme yok, sarılmazlar.
-Taklit etmezler, Oyun oynarken bir senaryo ile oyun kurmazlar. Dönen bir ÅŸeyi saatlerce takip edebilirler.
-Ayak parmakları üzerinde ve kendi etraflarında dakikalarca dönebilirler. Anlamsız vücut hareketleri yaparlar.
-Anlamsız sesler çıkarır, aynı kelimeyi defalarca anlamsız ÅŸekilde tekrarlayabilirler. KonuÅŸma becerileri yoktur.
-Yaşıtları ile oynamazlar, annesi ayrıldığında kayıtsızdırlar.
-Parmağı ile iÅŸaret etmezler. Ä°lgisini çeken bir eÅŸyayı iÅŸaretle istemezler.
Panelde konuÅŸan Tohum Otizm Vakfı EÄŸitim Direktörü ve Okul Müdürü Prof. Dr. Binyamin Birkan da Otizmde Özel EÄŸitim ve Ailelerin Bilinçlendirilmesi konusunun önemine deÄŸindi. Prof. Dr. Birkan, erken tanı ile birebir baÅŸlayan eÄŸitimin, çocuÄŸun birçok ÅŸeyi öÄŸrenerek, yaÅŸam kalitesinin düzeltilmesini saÄŸladığını kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Dil ve KonuÅŸma Terapisi Bölüm BaÅŸkanı ve ÜSESKOM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Konrot da otizmde dil ve konuÅŸma bozukluklarını anlattı.
Prof. Dr. Konrot, otistik çocuÄŸun, konuÅŸmanın ne iÅŸe yaradığını anlamadığı için konuÅŸarak iletiÅŸim kurma ihtiyacı hissetmediÄŸini, bu nedenle konuÅŸmadığını söyledi. Konrot “Otistik çocuk bazı anlamsız, baÄŸlam dışı sözcükler çıkarabiliyor. Ya da saatlerce bir konu üzerinde monolog ÅŸeklinde konuÅŸabiliyor.
Sözcükleri kolay öÄŸreniyor, erken yaÅŸta okuyor ama okuduÄŸunu anlayamıyor. Otizmde, gecikmiÅŸ konuÅŸma, ses bozuklukları ve düÅŸüncesini ifade edememe gibi durumlar görülebilir. Ancak bazen de otistik çocuklar, müzik matematik gibi konularda da üstün yetenekler sergileyebiliyorlar” dedi.
milliyet.com
YORUMLAR