NÄ°ÅžANCI HAMZA PAÅžA TÃœRBESÄ°



Gündoğumu Caddesi üzerindeki Karacaahmet Türbesi'nin sol tarafında ve geridedir. Hemen önünde, Sahabeden Ebu'd- Dürda'nın (Derda) makam taşı vardır.


NÄ°ÅžANCI HAMZA PAÅžA TÃœRBESÄ°

Bu açık türbe, GündoÄŸumu Caddesi üzerindeki Karacaahmet Türbesi'nin sol tarafında ve geridedir. Hemen önünde, Sahabeden Ebu'd- Dürda'nın (Derda) makam taşı vardır. (Bu bahse bakınız.) Türbe, altı granit sütun ve ince tuÄŸladan yapılmış altı kemer üzerine oturtulmuÅŸ bir kubbeden ibarettir. Kubbe, altı yüzlü bir kasnak üzerindedir. Sütunlar arasında demir ÅŸebeke ve kapısı yoktur. Kitâbe mevcut deÄŸildir.

Vakışar idaresince 1972 tarihinde onarılmıştır. Halk arasında, Karacaahmet Sultan atının türbesi olarak ünlü olmasına raÄŸmen, bu rivayet doÄŸru deÄŸildir. Zemini toprak olan türbenin ortasında ÅŸâhideleri kırılmış bir mezar kaidesi vardır. Burada "Rum PaÅŸazâde NiÅŸancı Hamza PaÅŸa" gömülüdür.

Merâkıd-ı Mu'tebere-i Üsküdar adlı eserin yazarı Ä°smail Hakkı el-Üsküdarî ÅŸunları söylemektedir: "Hamza PaÅŸa, Sultan III. Murat'ın niÅŸancısı olduÄŸu ve Karacalı Åžeyh Ahmet Hazretlerinin türbe ve zaviyesinin ve medfun bulundukları mahallerin ve Kütahya'da arazi ve deÄŸirmenlerin vâkıfı olup sene 999 (1590-91) tarihinde mülga Üsküdar Mahkemesi sicillatında vakÅžyesi kayıtlı olduÄŸuna nazaran Hamza PaÅŸa'nın 1000 (1591-92) tarihinde vefatı ve o tarihlerde mezar taÅŸlarına tarih ve isim yazılmaması, diÄŸer kabir taÅŸlarına göre anlaşılması ve türbe yanında Ebu'd-Derda (r.a.) Hazretlerinin ismine yazılı taÅŸ mevcut ise de Bezmialem Valide Sultan tarafından hürmeten ve lütfen onun makamını ihya buyurdukları anlaşılmaktadır."

Hamza Çelebi veya Bey adlarıyla da bilinen PaÅŸa, reisülküttaplıktan niÅŸancılığa nakledilmiÅŸ ve bu makamı 8 AÄŸustos 1580, 15 Temmuz 1592, Haziran 1595 ve 2 AÄŸustos 1601 tarihlerinde olmak üzere dört defa iÅŸgal etmiÅŸtir. Ä°lk niÅŸancılığından Åžubat/Mart 1591 tarihinde azledilmiÅŸ ve sonra Köstendil Sancak BeyliÄŸi'ne atanmışsa da kabul etmemiÅŸtir. Sultan III. Mehmet'in tahta geçmesi üzerine Anadolu Beylerbeyi payesiyle taltif edilerek paÅŸa ünvanını almıştır. Ä°kinci niÅŸancılığı takriben dört yıl sürmüÅŸ, fakat BaÅŸdefterdar Hacı Ä°brahim PaÅŸa ile protokol meselesinden dolayı geçinemediÄŸinden, EÄŸri Seferi sırasında III. Mehmet tarafından onunla beraber azledilmiÅŸtir. Sonuncu niÅŸancılığından ise, Sultan I. Ahmet tarafından ve 1013 (1604-5) tarihinde azledilmiÅŸtir. Azlinden bir sene sonra, vefat ettiÄŸi rivayet olunduÄŸuna göre, Merâkıd'in verdiÄŸi H. 1000 tarihi yanlıştır.

Hamza PaÅŸa'nın 1010 (1601) recebi baÅŸlarında tanzim ettirdiÄŸi vakÅžyesine göre, Ä°stanbul'da Emin Sinan Mahallesi'ndeki emlâkinin vefatından sonra, kira bedellerinin Medine fukarasına, diÄŸer emlâkinin de eÅŸine verilmesini istemiÅŸtir.