Burhan felek



Üsküdar'ın Meşhurları


Burhan felek

Burhan Felek, Türk gazetecisi ve yazarı (Ä°stanbul 1889-ay.y. 1982). Åžûrayı Devlet üyelerinden Ziyaettin Bey'in oÄŸlu olan Burhan Felek (asıl adı Mehmet Burhanettin'dir), Üsküdar Ä°dadisi'ni, Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Evkaf Ä°nÅŸaat baÅŸkâtipliÄŸi, Ticaret Nezareti hukuk danışmanlığı, Ä°stanbul Ä°aÅŸe müdürlüÄŸü görevlerinde bulundu. Liselerde Fransızca öÄŸretmenliÄŸi ve avukatlık yaptı. GazeteciliÄŸe Donanma dergisinde baÅŸlayıp, sonra Tasvir-i Efkâr'a spor yazarı ve foto muhabiri olarak girdi (1918). Günlük fıkra yazarlığına Vakit'te baÅŸlayıp, otuz yıla yakın süre Cumhuriyet'te yazdı, 1969'dan sonra da Milliyette fıkra yazarlığı yaptı. GazeteciliÄŸin yanı sıra sporla yakından ilgilenerek 1962-1968 arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi baÅŸkanlığında bulundu.

SöyleÅŸi niteliÄŸinde, halkın dertlerini dile getiren, özellikle kırtasiyeciliÄŸin eleÅŸtirildiÄŸi fıkralarıyla kendine özgü bir biçim yaratan Burhan Felek, yirmi yıl süreyle Ä°stanbul Gazeteciler Cemiyeti baÅŸkanlığı yapmış, Gazeteciler Cemiyeti tarafından "ÅŸeyh ül-muharririn" unvanı (1975), ölümünden sonra da Fransa hükümeti tarafından Legion d'Honneur niÅŸanı verilmiÅŸtir (1983).

BaÅŸlıca yapıtlan: Hint Masalları (1943), Felek( 1947), VatandaÅŸ Ahmet Efendi (1957), Eski Ä°stanbul Hikâyeleri (1971), YaÅŸadığımız Günler (anılar, 1974), Nasreddin Hoca Fıkraları (1982), Recep'in Kahvesi (1984), Biraz da Yazarlık (1984), vb.

Türk basının simegesel isimlerinden “Åžeyhülmuharrin” unvanı sahibi Burhan Felek 4 Kasım 1982'de Ä°stanubul’da öldü. 11 Mayıs 1889’da Ä°stanbul’da doÄŸan Felek, Ä°stanbulHukuk Fakültesi Mekrebi’ni bitirdikten sonra öÄŸretmenlik, avuktalık ve hukuk müÅŸavirliÄŸi yaptı. Ä°lk yazısı 1910’da Donanma dergisinde yayımlandı. 1918’de Tasvir-i Efkâr’da spor muhabirliÄŸine baÅŸladı. Daha sonra sırasıyla Vakit, Vatan, Millet, Yeni Ses, Milliyet, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. SöyleÅŸileri ve özellikle söyleÅŸi özelliÄŸindeki gülmece öÄŸeleriyle yüklü günlük yazılarıyla ünlendi. SaÄŸlığında bunların çoÄŸunu Felek I, VatandaÅŸ Ahmet Efendi, Eski Ä°stanbul Hikâyeleri ve YaÅŸadığımız Günler Ä°simli Kitaplarda topladı. Türk basınının en uzun sÄŸreli fıkra yazarı olan Felek, 1954’ten ölümüne kadar Ä°stanbul Gazeteciler Cemiyeti baÅŸkanlığını yürüttü. Yıllarca aksatmadan sürdürdüÄŸü köÅŸe yazarlığı ve gazetecilik deneyimi nedeniyle yalnızca ona atfedilen “Åžeyhülmuharririn” sıfatıyla anıldı.

8 Mayıs 1980’de Ä°stanbul Üniversitesi Senatosu’nun “Fahri Doktorluk” unvanı verdiÄŸi Felek gazateciliÄŸin yanı sıra spor yöneticiliÄŸi ve futbol hakemliÄŸi de yaptı ve uzun yıllarMilli Oimpiyat Komitesi’nin baÅŸkanlığını üstlendi.