Özel Sağlam Adımlar Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi
Adres: Ünalan Mah. Ayazma Cad. Anzer Sok. No:15 Üsküdar / İSTANBUL Tel: (0216) 470 42 56
Özel Sağlam Adımlar Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi
2006 yılında Üsküdar’daki adresinde kurulan Özel SaÄŸlam Adımlar Rehabilitasyon Merkezi, zihinsel, bedensel engelliler ile otizmli ve özgül öÄŸrenme bozukluÄŸu yaÅŸayan bireylere özel eÄŸitim sunmaktadır.
SaÄŸlam Adımlar Özel EÄŸitim ve Rehabilitasyon merkezinde ayrıca; Down Sendromu, Rett Sendromu, Epilepsi, ÖÄŸrenme Bozuklukları ve daha birçok problemleri olan bireylere, alanlarında uzman kadrosuyla özel eÄŸitim ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir.
Zihinsel ÖÄŸrenme YetersizliÄŸi
Zihinsel öÄŸrenme yetersizliÄŸi, zihinsel geliÅŸim yetersizliÄŸinden dolayı, bireyin eÄŸitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumudur. Zihinsel öÄŸrenme yetersizliÄŸi olan çocukların zihinsel iÅŸlevleri ve sosyal davranışları yaşıtlarına göre geri ve yetersiz olur (geç ve güç öÄŸrenirler, sınıf veya toplum içindeki kurallara uymakta zorlanabilirler).
Sosyal davranışlar dediÄŸimizde, çocuÄŸun yaşına ve yaÅŸadığı çevreye uygun davranışlar göstermesini ifade etmekteyiz. Bu davranışlar çocuÄŸun içinde bulunduÄŸu geliÅŸimsel döneme ve içinde yaÅŸadığı topluma baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸmektedir. Zihinsel öÄŸrenme yetersizliÄŸi olan çocuklar problemlerinin ağırlığına göre hafif, orta ve ağır düzeyde zihinsel öÄŸrenme yetersizliÄŸi olmak üzere gruplanabilir. Gruplama çocuÄŸun gereksinimlerinin belirlenmesi, bu gereksinimleri en iyi ve uygun ÅŸekilde karşılayacak eÄŸitim programlarının hazırlanması ve çocuk için en uygun eÄŸitim ortamının bulunması amaçlarıyla yapılmaktadır.
Zihinsel öÄŸrenme yetersizliÄŸinin nedenlerini bulmak ve belirlemek son derece güçtür. Pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bir gruplama yapacak olursak, zihinsel öÄŸrenme yetersizliÄŸinin nedenlerini Kalıtımsal , Organik ve Çevresel nedenler olarak üç grupta toplayabiliz.
Halk arasında “beyin özürlü” ya da “spastik çocuklar” olarak bilinen SP doÄŸum öncesi, doÄŸum sırası veya doÄŸum sonrası bebeÄŸin beyninde meydana gelen hasar sonucu oluÅŸan, çocukta hareket bozukluklarının yanı sıra zihinsel gerilik, havale, görme, iÅŸitme, konuÅŸma, algılama ve davranış bozukluklarına neden olabilen bir durumdur.
DoÄŸum öncesi nedenler: Anne baba arasında akrabalık, kan uyuÅŸmazlığı, annenin hamileliÄŸi sırasında özellikle ilk 3 ayda geçirdiÄŸi enfeksiyöz hastalıklar (kızamıkcık, suçiçeÄŸi gibi), aldığı bazı ilaçlar veya geçirdiÄŸi kazalar.
Doğum sırasındaki nedenler: Erken veya zor doğum, doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması, anneye verilen narkoz.
DoÄŸum sonrasındaki nedenler: Beyni etkileyen düÅŸmeler, kazalar, ateÅŸli hastalıklar, zehirlenmeler, tümörler.
Önceki araÅŸtırmacılar hiperleksi tanımını, formal bir eÄŸitim almadan 5 yaşından önce okumayı öÄŸrenen ayrıca dilde ve sosyal iliÅŸkilerinde güçlük olan bir grup olarak tanımlamışlardır. Bu çocuklarda kategorize etme güçlüÄŸü vardır ve cümle içindeki yapısal ve anlama iliÅŸkin ip uçlarını yakalamakta güçlük yaÅŸarlar. Bu gözlemlerden bu çocuklarda bilginin izole küçük parçalar halinde depolandığı hipotezi ortaya atılmıştır. Chicago’da Center for Speech and Language Disorder ‘da yapılan çalışmalarda bu grupla ilgili dört parametre incelenmiÅŸtir.
1.Okumaya erken baÅŸlama
2.Ä°lginç dil öÄŸrenme bozuklukları
3.SosyalleÅŸmede problemler
4.GeliÅŸim öyküsü. Frajil X Sendromu (FXS) kalıtsal zeka geriliÄŸinin bilinen en sık nedenidir. Frajil X sendromlu kiÅŸiler zihinsel , davranışsal ve fiziksel bazı farklılıklar gösterirler. Bu sendrom her iki cinsiyeti de etkileyebilir.
Kognitif (BiliÅŸsel): Zeka düzeyindeki etkilenme normal IQ düzeyi ile birlikte basit öÄŸrenme güçlüÄŸünden ağır kognitif bozukluÄŸa ve otizme kadar geniÅŸ bir aralıktadır. Sık rastlanan problemler geliÅŸim basamaklarında gerilik (yürüme, konuÅŸma, tuvalet eÄŸitimi), dikkat eksikliÄŸi, hiperaktivite ve matematikte zorlanmadır.
Fiziksel: EriÅŸkin erkeklerin genelde uzun yüzleri, büyük ve/veya belirgin kulakları ve büyük testisleri (makroorÅŸidizm) vardır. Düz tabanlık ve kalpte üfürüme neden olacak mitral kapak prolapsusu gibi baÄŸ dokusu ile ilgili problemler sıktır. Kadınlar ve küçük çocuklarda bu özelliklerden bazıları bulunabilir ya da toplumun genelinden farklı olmayabilirler.
Davranışsal: Sosyal iliÅŸki kurabilen arkadaÅŸ canlısı bireylerin yanısıra otistik-benzeri davranış gösteren, bazen agresif olanlar da vardır. Frajil X sendromlu kiÅŸiler duyusal uyaranlara çok hassastırlar, kalabalığa, gürültüye ya da dokunmaya tepki gösterebilirler. Günümüzde Frajil X hastalığını ortadan kaldıracak kesin bir tedavi olmamakla birlikte tedaviye yönelik pek çok uygulama vardır. Bu uygulamalar, özel eÄŸitim, konuÅŸma ve dil terapisi, beceri kazandırma terapisi ve fizik tedaviyi içerir.
Epilepsi halk adıyla sara, yenileyen nöbetler ile karakterize sıklıkla geçici bilinç kayıplarına neden olan bir durumdur. Ancak bu geçici bilinç kaybı her zaman oluÅŸmaz. Nöbetler çok farklı ÅŸekilde ortaya çıkabilirler. Bazı nöbetten önce bir korku hissi olabilen olaÄŸan dışı bir algılama yaÅŸanırken bazı nöbette kiÅŸi yere düÅŸebilir veya aÄŸzı köpürebilir. Bazen de boÅŸluk nöbetleri dediÄŸimiz kiÅŸinin gözünü bir noktaya dikmesi veya donuklaÅŸması gibi durumlar ortaya çıkar. Epilepsi, ruh ya da akıl hastalığı deÄŸildir ve bazı nadir durumlar dışında zeka geriliÄŸine yol açmaz.
· ÇocuÄŸunuzda bir ya da birkaç kez bayılma, morarma, sıçrama, çırpınma, anlamsız bakma, dalma veya size olaÄŸan dışı gelen benzeri bir rahatsızlık fark ettiÄŸiniz anda doktora baÅŸvurunuz.
· Konu hakkında doÄŸru bilginiz ne kadar fazla olursa çocuÄŸunuza yardım etme imkanınızın o kadar artacağını unutmayın.
· Tedavinin en önemli kısmını ailenin oluÅŸturduÄŸunu aklınızdan çıkarmayın. Doktorunuz epilepsi teÅŸhisini kesin bazı deliller olmadan koymaz. Uzun süreli en az 4-5 yıllık, belki de ömür boyu sürecek ciddi ve zahmetli bir tedaviyi gerektirdiÄŸinden teÅŸhisi koyarken çok dikkatli davranmalıdır. Bu aÅŸamada doktor aile iÅŸbirliÄŸinin çok büyük önemi vardır.
· Bayılma ÅŸeklinde nöbet geçirmekte olan çocuÄŸunuza yapılacak ÅŸey onu zararlardan korumak ile sınırlıdır. Sakin olun, çocuÄŸun yanından ayrılmayın, yardım gerekiyorsa bir baÅŸkasını bu iÅŸe görevlendirin. ÇocuÄŸu yere yatırın, etrafındaki sivri maddeleri ortadan kaldırın. ÇocuÄŸu yan yatırıp tükürüÄŸünün dışarı akması ve daha rahat nefes alıp vermesi için başını hafif yana arkaya eÄŸin. Elbiselerinin gevÅŸetin, ÅŸayet takıyorsa gözlüklerini çıkartın, hastanın dilini ısırmasını engellemek amacıyla elle veya bir cisimle çeneyi açmaya çalışmayın, aÄŸzına hiçbir ÅŸey koymayın. AÄŸzındaki yiyeceklerin çıkartılması yararlı olur. Üzerine su dökmeyin, zorla nefes aldırmaya çalışmayın, çocuÄŸu sallayarak ya da yüzüne vurarak, bazı maddeler koklatarak uyandırmaya çalışmayın. Nöbet esnasında ilaç vermeye çalışmayın, doktorunuzun önerileri dışında kendi kendinize nöbetin geçmesine yönelik bir ÅŸey yapmayın. Unutulmamalıdır ki tehlikeli görünümüne raÄŸmen epilepsi nöbeti öldürücü deÄŸildir.
Tümörler, geçirilen beyin ameliyatları, doÄŸuÅŸtan olan bozukluklar, doÄŸum sonrası beyin iltihabı, ateÅŸe baÄŸlı istem dışı kasılmalar, vücudu etkileyen enfeksiyonlar, B6 vitamin eksikliÄŸi beslenme gibi nedenlerden meydana gelebilir. Epilepsi kompleks bir hastalık olduÄŸundan doÄŸru tedavi çok önemlidir. Bu bakımdan hastaların nörologa baÅŸvurmaları gerekmektedir.
Down sendromu, Trizomi 21 ya da Mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanda fazladan bir 21. kromozomun bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan tabloya verilen isimdir.
Down sendromu vücutta yapısal ve fonksiyonel deÄŸiÅŸiklikler ile karakterize edilir. Vücuttaki küçük ve büyük farklılıkların kombinasyonu yapısal olarak sergilenir.
Down sendromu sık sık zihinsel kavramadaki bozukluklar ve fiziksel geliÅŸimin tipik yüz görünümü gibi farklı olmasıyla iliÅŸkilendirilir. ÇoÄŸunlukla orta seviyeli öÄŸrenme güçlüÄŸü gibi sorunlar taşır.
Down sendromu gebelik sırasında ya da doÄŸumda tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Downsendromuna her 800 ila 1000 doÄŸumda 1 oranında rastlanır; istatistikler anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiÄŸini göstermiÅŸtir, diÄŸer etkenlerin payı küçüktür.
Down sendromunun tipik yüz siması, normal kromozom sayısında sahip olan bazı insanlar da görülebilir. Ancak Down sendromunda buna ek olarak; el ayasında çift yerine tek derin olarak bulunan avuç içi çizgisi, epikantik katlanmanın neden olduÄŸu badem biçimli göz, palebral yarık, çekilmiÅŸ kısa dudaklar, düÅŸük kas tonusu, ayak baÅŸ parmağıyla ikinci parmak arası daha büyük bir boÅŸluk ve sarkık dil morfolojisi vardır. Down sendromunun saÄŸlığa getirdiÄŸi sorunların başında ise konjenital kalp yetmezliÄŸi riskleri, gastroözafagal reflü hastalığı, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, obstürktüf uyku apnesi ve tiroid bozuklukları sayılabilir.
Adres: Ünalan Mah. Ayazma Cad.
Anzer Sok. No:15 Üsküdar / Ä°STANBUL
Tel: (0216) 470 42 56 Fax: (0216) 470 42 57
YORUMLAR