BULGURLU KÖYÜ CAMİİ
Hadîka yazarı bu camii hakkında şu bilgiyi vermektedir: "Bânisi, zümre-i Teberderan'dan Mehmet Ağa nam sâhibu'l-hayrdır. Kabri bilinmiyor. Minberini vüzeradan Bayram Paşa yaptırmış, mescidin vazifelilerini yine Bulgurlu' dan seçmiştir.
BULGURLU KÖYÜ CAMİİ
Hadîka yazarı bu camii hakkında ÅŸu bilgiyi vermektedir: "Bânisi, zümre-i Teberderan'dan Mehmet AÄŸa nam sâhibu'l-hayrdır. Kabri bilinmiyor. Minberini vüzeradan Bayram PaÅŸa yaptırmış, mescidin vazifelilerini yine Bulgurlu' dan seçmiÅŸtir. Sultan I. Mahmut'un silâhdarlarından Süleyman AÄŸa, mescit civarında bir sıbyan mektebi yaptırmıştır. (1164/1750-51). Yanında bulunan tek hamam, Bulgurlu' nun birçok yeri gibi Aziz Mahmud Hüdâyî hazretlerinin vakışarındandır. Bulgurlu' da bir kaç meydancık ve bir iki çınar aÄŸacı vardır. Ayrıca hayır sahibi bir kimse tarafı ndan köye su getirilmiÅŸtir.
Bulgurlu ahalisi, köyde bulgur yaptıklarından buÄŸdayı kırmaları için bir mermer dibek konulmuÅŸtur." Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere camiin yapıldığı tarih belli deÄŸildir. Minberi, Sadrazam Bayram PaÅŸa tarafından 1636 tarihlerinde konulmuÅŸtur. Bayram PaÅŸa, 1623 tarihinde Sultan IV. Murat'ın kızkardeÅŸi ile evlendirilmiÅŸ ve Åžubat 1636 da sadrazam olmuÅŸtu. Eylül 1638'de vefat ederek Haseki'de tekke, sebil ve mektebinin yanında bulunan türbesine gömülmüÅŸtür.
Camiin sol tarafındaki Bulgurlu Hamamı, Hüdâyî Aziz Mahmud Efendi tarafından 1027 (1618) tarihinde yaptırılmıştır. Mahalle teÅŸekkül etmeden hamam yapılamayacağından, camiin de en geç bu sıralarda veya bir müddet evvel yapılmış olması icab eder. Fakat çok daha evvel yapıldığını iddia edenler de vardır. Mabet, kare plânlı olup duvarları kârgir, çatısı ahÅŸaptır. Mihrabı dışa taÅŸmalıdır. Minber ve kürsüsü ahÅŸaptır. Tavanından dikdörtgen ÅŸeklinde büyük bir top kandillik sarkmaktadır. Kare ve dikdörtgen biçimindeki kandillikler Fatih Sultan Mehmet devri iÅŸidir. Camilerde çember top kandillikler, Sultan II. Beyazıt devrinden itibaren konmaya baÅŸlamıştır. Bu yüzden camiin bu zamanda inÅŸa edildiÄŸi düÅŸünülebilir. SaÄŸ taraftaki minaresinin kaidesi kesme taÅŸ olup üst kısımları çimento ile sıvanmıştır. Hazîresinde yatanlar camiye imamlık yapmış kimselerdir. Bugün hazîrenin önünde bulunan bulgur dibeÄŸi, 1618 tarihinde Hüdâyî hazretleri tarafından köye hediye edilmiÅŸtir. Bu camiin yerinde bir Bizans mabedinin ve mezarlığının bulunduÄŸu, bugün hâlâ mevcut olan bir lâhitten ve antik musalla taşından anlaşılmaktadır.
YORUMLAR