Cerrah Saliha Sokak
Üskudar’ın Acıbadem Mahallesi sokaklarındandır.Nuri Bey Caddesi’ni Güzeldere Caddesine bağlayan, Ali Paşa Sokak ile 3. Zeytinlik Sokak arasında ve bu iki sokağa paralel olan sokaktır.
Cerrah Saliha Sokak
Cerrah Saliha Sokak
Üskudar’ın Acıbadem Mahallesi sokaklarındandır.Nuri Bey Caddesi’ni Güzeldere Caddesine baÄŸlayan, Ali PaÅŸa Sokak ile 3. Zeytinlik Sokak arasında ve bu iki sokaÄŸa paralel olan sokaktır. Sokağın geçmiÅŸteki ismi YeÅŸilova Sokak idi. SokaÄŸa ismi verilen Cerrah Saliha Hanım; BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivleri’nde bulunan Maliyeden Müdevver Defterler ile 139 ve 144 Numaralı üsküdar Åžeriye Sicillerinde hakkında ilginc bilgiler yer alan üsküdarlı bir hanım cerrahtır. Bu belgelerden 1622’li yıllarda Genc Osman döneminde yaÅŸadığı ve Çingene asıllı olduÄŸu anlaşılan Saliha Hanım; özellikle yaptığı baÅŸarılı fıtık ve yaÄŸ bezesi ameliyatları ile tanınmaktadır. Bu belgelere göre Saliha Hatun, Üsküdar’da kadın-erkek fark etmeden hastalarına hizmet vermekte, tedavi ücretinin yarısından fazlasını peÅŸin almakta ve hasta tedavi sırasında ölürse sorumluluÄŸu kabul etmediÄŸine ve hasta sahiplerinin herhangi bir davasına muhatap olmayacağına dair onlardan rıza senedi almaktadır.
Üsküdar Åžeriye Sicillerinin 1623-1624 yıllarına ait kayıtlarından Küpeli kızı Saliha Hatun’un baÅŸarılı bir hanım doktor olduÄŸunu, Ä°stanbul içinden ve dışından pek cok kiÅŸinin ÅŸifa bulmak, sıkıntılarından kurtulmak amacıyla kendisine ameliyat icin baÅŸvurduÄŸunu ve bu tarihlerde onun 17’si fıtık toplam 18 ameliyat gercekleÅŸtirdiÄŸini öÄŸrenmekteyiz. Saliha Hanım, gercekleÅŸtirdiÄŸi on yedi fıtık, ameliyatı için zorluk derecesine göre 400 ile 3000 akce arasında deÄŸiÅŸen farklı ücretler almıştı. Bir hastanın başındaki uru ise 300 akce karşılığında aldığı görülmektedir. Ücretlerin yarısı peÅŸin alınmakta, kalanlar icin ise senet yapılmakta idi. Saliha Hatun’un ameliyat ettiÄŸi hastaları arasında Üsküdar, Aksaray, Unkapanı ve Galata gibi Ä°stanbul’un merkez semtlerinden gelenlerin yanında; Mora, EÄŸriboz, Tırhala, BeyÅŸehir, Ä°negol, Derebozan, Erzurum, Sakız Adası, Arapkir gibi Ä°stanbul dışından farklı yerlerden gelenler de vardır. Muhtemelen bunlar Ä°stanbul’da bir yakınını ziyarete gelmiÅŸ ve onun ününü duyarak tedavi olmuÅŸ hastalardı. Tedavi ettiÄŸi hastalardan ikisi de yeniceri ocağı mensuplarındandı.
YORUMLAR