Üsküdar 1800



Boğazın Anadolu sahilinde, bir dil şeklinde uzanan ilk burun Üsküdar’dır. İlk padişah biniş yeri de Şemsi Paşa Sarayı’dır.


Üsküdar 1800

Üsküdar 1800

BoÄŸazın Anadolu sahilinde, bir dil ÅŸeklinde uzanan ilk burun Üsküdar’dır. Ä°lk padiÅŸah biniÅŸ yeri de Åžemsi PaÅŸa Sarayı’dır. Vaktiyle bir sahil köyü olan Üsküdar ÅŸimdi Türk, Ermeni, Rum ve Yahudilerin birlikte huzur içinde yaÅŸadığı bir ilçe haline gelmiÅŸtir. Üsküdar’ın eski adı Rumca Khrsopolis’in menÅŸeine dair çeÅŸitli görüÅŸ ve rivayetler vardır. Bir rivayete göre Pers hakimiyeti sırsında diÄŸer ÅŸehirlerden alınan altın burada toplandığı için altın ÅŸehri manasına gelen Khrsopolis denmiÅŸtir. Sokrates’e göre Atina’lı kumandan Aikiviadios tarafından surla çevrilen bu mevkide, Karadeniz’den gelen gemilerden pay alınırdı. Bir rivayete göre de orada Skutarion yani kalkan imal edilip satıldığından dolayı Skutari olarak adlandırılmış olan ÅŸehre Türkler Üsküdar adını vermiÅŸlerdir.
Üsküdar’ın nihayetindeki tepede, Åžemsi PaÅŸa adını taşıyan bir saray, sahilde de sarayla aynı zamanda yapılmış olan kurÅŸun kubbeli bir cami vardır. Cami kubbesinin tepesinde alışılmışın dışında hilal ÅŸeklindeki alem yerine altın yıldızlı bir güneÅŸ ÅŸekli konmuÅŸtur. Sultan I.Süleyman’ın kızı ve Rüstem PaÅŸa’nın zevcesi Mihrimah Sultan, Üsküdar sahilinde Ä°skele Camii denilen ve 1546 yılında tamamlanmış olan çifte minareli bir cami, hastahane, çifte kervansaray, medrese ve misafirhane, imaret ve bir mektep yaptırmıştır.
Sultan III.Murat’ın annesi, Sultan II.Selim’in karısı Nurbanu Sultan da 1577 yılında burada valide Camii’ni yaptırmıştır. Bu caminin yanında çifte hamam, imaret ve medrese vardır. Burada Sultan I.Süleyman’ın zevcesi ölen Åžehzade Mehmet’in annesi Haseki Sultan tarafından yapılmış olan bir cami, hamam, medrese ve imaret bulunur. Sultan I.Ahmet’in zevcesi Sultan Ä°brahim’in, Sultan IV.Murat’ın ve Åžehzade Kasım’ın anneleri kösem adı da verilen Mahpeyker Sultan da 1643 yılında Üsküdar’da yeni mahalleye doÄŸru setin üzerinde güzel bir cami, çifte hamam ve bir imaret yaptırmıştır. 
Sultan II.Mustafa’da Üsküdar’da Ayazma iskelesi yakınına düÅŸen setin üzerine inÅŸası 1758 senesinde baÅŸlayıp 1760 senesinde biten annesi MihriÅŸah Emine Sultan’ın hatırasına tek minareli yüksek ve güzel bir cami yaptırmıştır. MihriÅŸah Sultan Camii yakınında Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Rumi Mehmet PaÅŸa tarafından medresesi ve mutfağı ile birlikte kubbe ve kurÅŸunla örtülü bir cami daha yaptırılmıştır.
Üsküdar’da o zamanlar sahilden hayli uzakta tepeye doÄŸru birer kilise ile birlikte iki Ermeni mahallesi bulunurdu. Bunlardan biri Selamsız adını taşıyan mahalle olup, buradaki Surp Haç Kilisesi ilk defa Balatlı Der Abraham adlı bir papaz tarafından yaptırılmıştır. Yeni mahalleden aÅŸağıya doÄŸru sahilde Balaban iskelesi vardır. Sultan III.Ahmet’in annesi GülnuÅŸ Sultan burada Valide Sultan adlı bir cami yaptırmıştır. Edirne ÅŸehirinde ölen GülnuÅŸ Sultan’ın cenazesi oradan Ä°stanbul’a getirilerek 1715 yılında bu camiye defnedilmiÅŸtir.
Üsküdar’ın doÄŸusunda Çamlıca tepesi vardır. Buradan bakılınca görüÅŸ çok uzakları ve hemen hemen bütün Ä°stanbul’u kaplar. Buraya oldukça güzel bir yoldan gidilir. Türk kadınları buraya sık sık gelirler çay kahve içerler veya piknik yaparlardı. Bu etrafa hakim tepeden gözlerimizin önüne serilen güzel manzaranın seyrine doyum olmaz.