Kanlıca Yoğurdu Tarihçesi



Yoğurdun ve yoğurtçuluğun tarihi bu topraklarda çok eskilere gitmektedir.


Kanlıca Yoğurdu Tarihçesi

YoÄŸurdun ve yoÄŸurtçuluÄŸun tarihi bu topraklarda çok eskilere gitmektedir. Arkeolojik bulgular, antik metinler, efsaneler, ÅŸiirler üzerinden gidersek Sümer masallarında 11. yüzyıldan baÅŸlayarak, TürkleÅŸen Anadolu’da ve özellikle Selçuklular’da yoÄŸurt ve ayran tüketiminin bir gelenek olduÄŸu görülüyor. Yine Osmanlı döneminde de yoÄŸurt, sofraların vazgeçilmez unsurudur. Bir Fransız gezgin fetihten önce geldiÄŸi Ä°stanbul’da, ticaret yapan Türkmenlerin kendisine “yoÄŸurt” adını verdikleri bir kase kesik süt ikram ettiklerinden bahseder. Ve Kanlıca YoÄŸurdu, Ä°stanbul’un fethinden sonra Osmanlı saray sofrasının vazgeçilmez ürünü olmuÅŸtur.

ÖrneÄŸin Sultan II. Beyazıd döneminde (1502) Ä°stanbul’a giren mandıralardan gelme yoÄŸurt çeÅŸitlerinin arasında Kanlıca YoÄŸurdu’nun adı geçer. Yine 17. yüzyılda Evliya Çelebi’nin Seyehatname’sinin önemli bir kaynak olduÄŸunu kabul edersek Ä°stanbul’un meÅŸhur yoÄŸurtları arasında KasımpaÅŸa, Ortaköy, Üsküdar ve Kanlıca yoÄŸurdunun meÅŸhur olduÄŸundan bahseder. Çelebi, yoÄŸurtçuların pirlerinin Hazret-i Ä°brahim ve Zeyd-i Kayseri olduÄŸunu yazar. YoÄŸurtçular Ä°stanbul’da düzenlenen esnaf olaylarına tablaları ve özgün kıyafetleriyle katılırlarmış.

Kaynaklara bakıldığında Kanlıca yoÄŸurdunun serüveni Ä°stanbul’un fethi ile baÅŸlamıştır ve halen devam etmektedir. Kanlıca yoÄŸurdu kökleri oldukça eski, ortak ve kadim bir deÄŸerdir. Kanlıca YoÄŸurdu bir usta ve ustalık geleneÄŸidir

Evliya Çelebi “bu kasabanın halis yoÄŸurdu gayet leziz” demiÅŸtir.
Yine Ä°talya’da Mihitler manastırında rahiplik rütbesine kadar çıkan gözlemci ve tarihçi yazar Ä°nciciyan, 18. Asırda Ä°stanbul kitabında “Kanlıca YoÄŸurdu meÅŸhur olup Ä°stanbul’a nakledilerek satılır” ifadesini kullanmaktadır.