HARMANLIK NAMAZGÂHI
Namazgâh, Karacaahmet Mezarlığı'nın Nuhkuyusu Caddesi'ne açılan Harmanlık Kapısı'nın sağ tarafında idi. Burası Musalla Mevkii adı ile bilinirdi.
HARMANLIK NAMAZGÂHI
Namazgâh, Karacaahmet Mezarlığı'nın Nuhkuyusu Caddesi'ne açılan Harmanlık Kapısı'nın saÄŸ tarafında idi. Burası Musalla Mevkii adı ile bilinirdi. Kapının sol tarafındaki Harmanlık Ä°lkokulu 1920 tarihlerinde yapılmış olup bugün Üsküdar Halk EÄŸitim Merkezi olarak kullanılmaktadır. Namazgâh ismini, mektebin sol tarafındaki Harmanlık mevkiinden almıştır. Burası Üsküdar'ın en eski bayram yerlerinden biri idi.
Buraya, Bitlikehtane de denirdi. Åžem'danizâde, Tarih'inde NevÅŸehirli Ä°brahim PaÅŸa'nın hallerini anlatırken; "Bu vezir mirasyedi meÅŸrebdir, gece gündüz zevk ve eÄŸlence icad eder ve kendinin ve yakınlarının safasına kanaat etmeyip, halkı aldatacak ÅŸey lâzımdır diye bayramlarda...
Üsküdar'da Harmanlık nam mahalde dolaplar ve beÅŸikler ve atlıkarınca ve salıncaklar kurulup, rical ve halk karışık ve kadıncıklar salıncaÄŸa binip iner iken ÅŸehbaz yiÄŸitler kadınları kucağına alıp, salıncaÄŸa koyup, çıkarıp kadınların salıncakta uçkurları meydanda hoÅŸ sada ile ÅŸarkı lar......" söylerdi.
Namazgâh NevÅŸehirli Ä°brahim PaÅŸa tarafından yaptırılmıştır. PaÅŸa'nın biraz ileride babasının, annesinin ve diÄŸer ailesi mensuplarının gömülü olduÄŸu büyük bir hazîresi vardır. 1930 tarihlerinde var olan namazgâh taşı bugün mevcut deÄŸildir. Buradaki iki Bizans sütun baÅŸlığı Harmanlık Kapısı'nın iki yanına yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Granit bir sütun ise Hint Mezarlığı yanındadır.
YORUMLAR