SALACAK CAMİİ (TEŞRİFATÇI CAMİİ)



Cami, Salacak vapur iskelesinin hemen yanında ve Salacak İskele Sokağı'nın sağ köşesinde ve deniz kıyısında idi.


SALACAK CAMİİ (TEŞRİFATÇI CAMİİ)

Cami, Salacak vapur iskelesinin hemen yanında ve Salacak Ä°skele Sokağı'nın saÄŸ köÅŸesinde ve deniz kıyısında idi. Denizle mabet arasında, sonradan üzeri yol olan geniÅŸ bir duvar vardı. 1940 tarihlerinde cami, evkafça kadro harici bırakılmış ve daha sonra da satılmıştır.

1974 tarihine kadar ev olarak kullanılan mabedin yeri daha sonra yol çalışmaları nedeniyle kaybolmuÅŸtur. Kârgir bir yanı olup, sol tarafındaki minaresinin kaidesi kesme taÅŸ, çatısı ise ahÅŸaptı. Cami, TeÅŸrifatçı Akif Mehmet Beyefendi tarafı ndan, ikinci defa getirildiÄŸi teÅŸrifatçılık görevinde bulunduÄŸu sırada, 1761 tarihinde yaptırılmış ve 7 Muharrem 1176 (29. 7. 1762)'de de ilk defa evkafının kitâbetine, Amcazâdesi Köleli Mehmet PaÅŸazâde Mehmet Bey'in tayinini istemiÅŸtir. (Osm. ArÅŸ. Evkaf Defteri I, No: 137) Evahir-i Za 1175 (20 Haziran 1762) tarihli hükümden, Akif Efendi'nin, bu camii ilk defa olarak yaptırmadığını, mevcut fakat, harap bir mabedi, padiÅŸah izni ile alarak tamir ettirdiÄŸini ve vazife tayini yaptırdığını öÄŸreniyoruz.

Mabedin kimin tarafından ve hangi tarihte yapı ldığı bilinmediÄŸi gibi evkafa ait bir akçe iradı dahi yokmuÅŸ. Bu küçük cami, deniz tarafına doÄŸru 150 cm. geniÅŸletirelerek onarılmıştır. Akif Mehmet Beyefendi, Mirimiran'dan olan Ebubekir PaÅŸa'nın oÄŸludur. Kayserili Ali PaÅŸa'nı n torunu olan Ebubekir PaÅŸa, Ä°vaz Mehmet PaÅŸa'nın kethüdası ve damadı idi. Sadrazam olan Ä°vaz PaÅŸa Ä°nebahtı'da 1156 (1743) tarihinde vefat etmiÅŸtir. (Resim: Salacak. Önde ve sahilde görülen beyaz yapı Salacak Camii olup satıldıktan sonra minaresi yıktırılmıştır. Arkada görülen minare ise Fatih Sultan Mehmet Camii'ne aittir.)