ÅžAÄ°R ÅžEM'Ä° ÅžEM'ULLAH EFENDÄ° TÃœRBESÄ°



Türbe, Rum Mehmet Paşa Camii kıble tarafında, eski adı Medrese Sokağı olan bugünkü Eşref Saat Sokağı ile, Çeşme-i Cedid Sokağı'nın birleştiği yerde bulunan 1141 (1728-29) tarihli Ümmügülsüm Sultan Çeşmesi'nin hemen arkasında ve Solak Sinan'ın 955 (1548) tarihinde yaptırmış olduğu mektebin bahçesindedir


ÅžAÄ°R ÅžEM'Ä° ÅžEM'ULLAH EFENDÄ° TÃœRBESÄ°

Türbe, Rum Mehmet PaÅŸa Camii kıble tarafında, eski adı Medrese Sokağı olan bugünkü EÅŸref Saat Sokağı ile, ÇeÅŸme-i Cedid Sokağı'nın birleÅŸtiÄŸi yerde bulunan 1141 (1728-29) tarihli Ümmügülsüm Sultan ÇeÅŸmesi'nin hemen arkasında ve Solak Sinan'ın 955 (1548) tarihinde yaptırmış olduÄŸu mektebin bahçesindedir. 

Türbenin eskiden ne ÅŸekilde olduÄŸu hakkında bir bilgimiz yoktur. Bugün, betondan yapılmış bir oda ÅŸeklindedir. Kabrin üzerine iri bir kaya yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Parmaklıksız hâcet penceresi üzerinde 1000 (1591-92) tarihli mermer bir kitâbe vardır. Ä°ki mısra halinde hazırlanan kitâbe ÅŸudur: RûÅŸen etsin hane-i kalbin Hudâ Åžem'i'nin rûhuna kim kıla du'â-1000 XVI. yüzyıl mutasavvıf ÅŸairlerinden olan Åžem'i, bugün Yugoslavya hudutları içinde bulunan Prizren ÅŸehrinde doÄŸmuÅŸtur.

Buradaki mekteplerde ilâhiyat dersleri verirdi. Sonradan Konya'ya giderek Mevlâna Celâleddin-i Rûmî Âsitânesine yüz sürmüÅŸ, hâl ehli olmuÅŸ ve nihayet Ä°stanbul'a gelerek Åžeyh Vefa Hankâhı'nda inzivaya çekilmiÅŸtir. Burada, Åžeyh Vefa Hazretlerinin halifesi Ali Dede'den tarikate sülûk (girme) etmiÅŸ ve onun halifesi olmuÅŸtur.